Липсата на медицински сестри е проблем навсякъде, но най-остър е

...
Липсата на медицински сестри е проблем навсякъде, но най-остър е
Коментари Харесай

Най-силен е недостигът на медицински сестри в детските отделения в Пловдив

Липсата на медицински сестри е проблем на всички места, само че най-остър е дефицитът им в детските отделения. За това сигнализират от университетската болница „ Свети Георги " в Пловдив, където, с цел да привлекат фрагменти, оферират стипендии за студентите от специалността здравни грижи.

Деца от цяла Южна България се лекуват в Педиатричната клиника на университетската болница, където сестринският личен състав е на ръба на допустимото.
проф.Иван Иванов, шеф на клиника по Педиатрия: В момента ние имаме 42 сестри, нас ни трябват най-малко 56. При подобен сестрински състав, чиято възраст междинна е над 50 години. Ние в бъдеще ще ставаме все по-малко и по-малко и към този момент несъмнено ще пристигна време, когато би трябвало да редуцираме кревати.
Сега следването за здравна сестра продължава 4 години, след което занапред може да се специализира педиатрия. От гилдията упорстват да се върнат старите по-кратки просветителни стандарти.
Калина Йочкова, старша сестра в клиника по педиатрия: Когато закриха профила детска здравна сестра се усети отлив от детско опазване на здравето. Децата са 1 характерно звено и грижата за тях е по-специфична.
Последните нараствания на цените на клиничните пътеки в педиатрията, пулмологията и акушеро-гинекологията са вдигнали с 300 лв. заплатите на сестрите в тези отделения, споделят от болничното заведение.
Ивелина Божинова, основна сестра на УМБАЛ " Св Георги ": И в този момент към този момент те са много по-спокойни. Като междинна брутна работна заплата за болничното заведение мед експерти получават сред 1 600 и 1 700 лв..
За да притегли скъпите фрагменти, болничното заведение отпуска стипендия от 200 лв. на месец за студентите по здравни грижи. Покриват се и семестриалните такси. Завършилите имат ангажимент да сключат 5-годишен контракт със здравното заведение, а в случай че финансирането е било за половината време на следването - трудовият контракт е за 3 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР