Липсата на кворум провали заседанието на правната комисия, която в

...
Липсата на кворум провали заседанието на правната комисия, която в
Коментари Харесай

Липсата на кворум блокира антикорупционната реформа

Липсата на кворум провали съвещанието на правната комисия, която в сряда трябваше да разиска и гласоподава плана за нов антикорупционен закон, който бе импортиран от “Продължаваме смяната “.

Приемането на антикорупционното законодателство е основно за осъществяване на българските задължения към Европейски Съюз тази година. Той е част от изискванията за достъп до първите две заплащания по Плана за възобновяване, който е на обща стойност от близо 11 милиарда лв..

България е дала обещание пред европейските сътрудници да сътвори политически и финансово самостоятелен антикорупционен орган, който ще организира действителна битка с корупцията.

Законопроектът на “Продължаваме смяната “ планува управлението на новата комисия " Антикорупция " да има шестгодишен мандат. Разследващите инспектори биха била изцяло самостоятелни и биха имали всички нужни принадлежности за следствие на корупцията по върховете на властта.

" Продължаваме промяната " предлага разделянето на сегашната КПКОНПИ на две институции. Едната институция би трябвало да е Комисията за противопоставяне на корупцията, а другата – Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. Предвидено е новата комисия " Антикорупция " да има доста по-големи пълномощия от сегашната КПКОНПИ, която можеше единствено да прави инспекции, а по-късно събраните данни не се използваха като доказателства пред съда.

Ако законът бъде признат, проверяващите инспектори ще имат цялостните полицейски пълномощия. Тук се включват, с изключение на инспекции на документи и снемане на пояснения от жители, още и навлизане в здания и коли, белязане на пари и предмети, взимане на мостри за относително проучване, внедряване на чиновник под прикритие, доверителна договорка, действен опит, потребление на СРС-та и други.

Инспекторите биха имали необятни пълномощия за следствие на необятен кръг закононарушения, измежду които данъчни, корупционни, длъжностни, както и такива, свързани със средства от еврофондове.

Ключово е, че те ще бъдат изцяло самостоятелни. В законопроекта категорично е казано, че никой не може да дава указания на проверяващите инспектори, в това число техните директни ръководители. Те ще се управляват единствено от закона. Единствената форма на някакъв надзор ще са инспекциите за честност, които ще се вършат най-вече по един път годишно.

Комисията ще се задейства по изявления в медиите и сигнали на жители, само че анонимни сигнали няма да се преглеждат.

Сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) няма проверяващи пълномощия. Комисията, ръководена до неотдавна от Сотир Цацаров, може да подслушва телефони и да ревизира сигнали за корупция, само че събраните данни не могат да се употребяват пред съда. Сега КПКОНПИ се ръководи от някогашния чиновник на ДАНС Антон Славчев, за който се твърди, че е комфортен на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Реформата на КПКОНПИ бе главно предизборно заричане на “Продължаваме смяната “, “Има подобен народ “, Българска социалистическа партия и “Демократична България “. Формацията на Кирил Петков обаче се забави с преправянето на плана, показан от правосъдния министър Надежда Йорданова (ДБ). Законопроектът трябваше да е подготвен най-късно до края на март.

След това досегашният съдружен сътрудник на ръководещите " ИТН " (ИТН) изиска въвеждане на вътрешни механизми за блокиране на следствията на комисията, които съдружните сътрудници не желаеха да одобряват.

Поради липса на кворум в последните два дни бяха провалени и съвещанията на Комисията по районна политика и Комисията по енергетика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР