Липсата на критерии при отпускането на компенсации за цените на

...
Липсата на критерии при отпускането на компенсации за цените на
Коментари Харесай

Експерти: Помощите за тока за бизнеса генерират свръхпечалби и инфлация

Липсата на критерии при отпущането на обезщетения за цените на електрическата сила за небитовите консуматори е довело до генериране на свръхпечалби за подпомагания бизнес. Това е изводът от изнесените данни от Министерство на финансите, оповестени публично от министър Росица Велкова, твърди Институтът за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР). Министерството на финансите в този момент удостоверява и различен факт, изнесен от ИРУР, а точно че " доста от предприятията към този момент трансферираха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и семействата ". Ефектът от държавните помощи за справяне с рецесията с високите цени на електрическата сила е само в това, че бизнесът усилва облагите си за сметка на данъкоплатците - българските семейства, показват от ИРУР, като се базират наинформация на финансовото министерство за  състоянието на бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия за ноември.

Достъп до обезщетения имат към 633 хиляди  компании. ИРУР неведнъж сигнализира, че с тези средства се подкрепят както губещи, по този начин и печеливши предприятия. Финансовата помощ не докара до събаряне или задържане на крайните цени на стоките и услугите, а е генератор на инфлация. Цената на живота за жителите се усили неведнъж, като потребителската кошница за една година нарастна с близо 50 на 100, е оценкаата на специалистите от  ИРУР. Това е по този начин, тъй като в цените на предлаганите артикули и услуги са включени увеличени хипотетични разноски макар получената от бизнеса държавна помощ възлизаща на над 10 милиарда лева ИРУР предлага помощта за предприятията да бъде избрана по групи, а в критериите за приемане на енергийни дотации да залегне задължението предприятията да ползват ограничения за енергийна успеваемост. Продължава да липсва и всякаква отчетност на разходваните средства, настояват специалистите.

В тази връзка ИРУР още веднъж слага въпроса за използването на европейския Регламент 1854, който влезе в действие при започване на декември и е с краткотраен период на деяние. Този правилник има директно деяние и задължава държавните управления да съберат свръхприходите от енергопроизводителите за понижаване на брутното ползване на електрическа сила. Регламентът предписва целево преразпределяне на събраните свръхприходи за директно финансиране на семействата и МСП за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, директно финансово подкрепяне на семействата, както и директно финансово подкрепяне на дребния и междинен бизнес. Към днешна дата служебното държавно управление към момента не е подхванало действителни дейности за акумулиране на тези средства и не е изработило методики за тяхното целево преразпределение към потребителите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР