Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха

...
Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха
Коментари Харесай

Министър Сербезова: Ваксинацията трябва да е доброволна

Липсата на информационна акция и това, че имунизациите се появиха „ бързо “ отдръпна доста хора, счита Сербезова.

Според Сербезова програмата за имунизация е почнала „ не толкоз удачно “ и е изпуснато скъпо време.

„ Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни към 94-95%, други – към 60-70%, само че даже имунизирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят, е доста дребна. 80% от хората, попаднали в болница във връзка на Covid, са неимунизирани “, разясни тя.

Според здравния министър има потребност от акция измежду всички групи от популацията, в това число измежду депутатите.

„ Дори лекари и фармацевти, с които беседвам, от време на време не съумяват да разчетат вярно информацията, която ни дава науката. “

Разрешението на имунизациите против ковид под изискване значи, че към тях е ориентирана светлината на прожектора и повече от всички други медикаменти те се наблюдават прецизно, означи Асена Сербезова.

„ Няма нито един лекарствен артикул, който да е 100% безвреден и всеки подобен може да има нежелани лекарствени реакции. Те не се демонстрират при всеки, по този начин както не всеки, който кара, катастрофира. Има степен на възможност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за съответни случаи има противопоказания, само че това са доста лимитирани групи от популацията. “

„ Ваксинираните не получават 100% отбрана, само че когато се заразят, ще боледуват по друг метод “, уточни проф. Сербезова, която показа персоналния си опит с преболедуване на вируса преди да са били налични имунизациите и по-късно.

„ От личен опит мога да ви кажа какво е да боледуваш от Сovid-19 като имунизиран и като неимунизиран. “

В Португалия сполучливата акция на непринудено имунизиране е постигнала 95% покритие, означи Сербезова. Според нея това се дължи на водещата роля на специалистите по тематиката за имунизациите.

„ Ние оставихме още в самото начало на пандемията политиците да приказват за имунизациите. “

Ще се проучват резултатите от въвеждането на зеления документ, удостовери Асена Сербезова. Според нейните дългогодишни наблюдения така наречен оценка на влияние на законодателството и другите типове ограничения е извънредно официална.

Когато приказваме за зелените документи, преди да се вземе съответно управническо решение, би трябвало да се проучва какъв резултат е реализиран с въвеждането им, посочи проф. Сербезова.

Тя чака сериозен разбор от НЦОЗА и НЦЗПБ.

„ Дори не дръзвам и да си мисля, че не са правени тези разбори до този миг. Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък период тези разбори да бъдат направени. “

„ Когато се вкарва някаква мярка, би трябвало да се предвижда нейният резултат и по-късно, когато се вкара, да се регистрира този резултат дали е реализиран. Едно отговорно решение какви да бъдат бъдещите ограничения би трябвало да бъде взето въз основата на тези данни “, акцентира проф. Асена Сербезова в предаването „ Преди всички “.

Ще бъде призован още съвет от инфекционисти, епидемиолози и вирусолози, които да наблюдават ситуацията с ковид, заяви здравният министър.

Сербезова открои дигитализацията на опазването на здравето като приоритет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР