Липсата на инвестиции за разширяване на периода на работа на

...
Липсата на инвестиции за разширяване на периода на работа на
Коментари Харесай

МАЕ алармира за необходимост от инвестиции за запазване на ключовата раля на атомната енергетика


Липсата на вложения за разширение на интервала на работа на съществуващите атомни реактори и създаване на нови може да има обилни последствия за сигурността на доставките на електрическа енергия и постигането на екологичните цели. Това се споделя в последния Световен енергиен преглед на Международната организация по енергетика (IEA).

„ Случват се обилни трансформации в световния енергиен бранш - от повишаване на електрификацията до агресия на възобновимите енергийни източници, разтърсвания в производството на нефт и глобализиране на пазарите на природен газ “, се споделя в документа. Изборът на политики на държавните управления ще дефинират формата на енергийната система на бъдещето.

Докладът планува три сюжета за международния енергиен микс до 2040 година Според Сценария на новите политики, производството на електрическа енергия в международен мащаб ще нарасне от 25,679 теравата през 2017 година до 30,253 теравата през 2025 година и до 40,443 теравата през 2040 година При този сюжет световното произвеждане на атомна сила ще нарасне от 2637 теравата през 2017 година до 3726 теравата през 2040 година и ще бъде 9% от цялото произвеждане на електрическа енергия, което е спад от актуалните близо 10,5%. Според този сюжет изкопаемите горива ще останат главен източник на електрическа енергия.

МАЕ отбелязва, че АЕЦ в напредналите стопански системи остаряват, като две трети от тях сега са над 30 годишни. „ Бъдещето на актуалните АЕЦ ще има забележителен принос за сигурността на доставките и постигането на климатичните цели. Според отчета, удължаването на периодите им на употреба „ не са обезпечени на фона на забележителните промени…. също така изискванията на пазара основават финансови провокации и за съществуващите, и за бъдещите вложения в нови атомни реактори. Ниските цени на едро на електрическата енергия затруднява оправдаването на спомагателни финансови вложения за поддръжка и ремонт на реакторите “.

Общо 42,3 трилиона $ би трябвало да бъдат вложени в енергийни доставки до 2040 година

„ Атомната сила остава значима нисковъглеродна опция за доста страни “, се споделя в документа. „ Глобално междинната годишна инвестиция в атомна сила е 47 милиарда $ за интервала до 2040 година Това включва удължение на живота на съществуващите АЕЦ и ново строителство “. На Китай се падат 28% от общия дял на вложенията, следван от Европейски Съюз (19%), Русия (11%), Индия (9%) и Съединени американски щати (8%).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР