Липсата на физически упражнения е свързана с по-висок риск от

...
Липсата на физически упражнения е свързана с по-висок риск от
Коментари Харесай

Обездвижването увеличава риска от смърт при COVID-19

Липсата на физически извършения е обвързвана с по-висок риск от гибел при COVID-19 или с превозване на болестта под тежката му форма, предава Франс прес.
Агенцията цитира английско изследване, обхванало към 50 000 души.
Хората, които били с ниска физическа интензивност минимум две години преди пандемията, по-често се налагало да бъдат приети в болница поради ковид. Те по-често попадали в интензивните отделения и не успявали да се преборят с заболяването.
Като рисков фактор за изкарване на тежката форма на болестта обездвижването е сложено на трето място след напредналата възраст и претърпяна трансплантация на органи.
В съпоставяне с останалите рискови фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, високото кръвно налягане, сърдечносъводите и раковите болести, ниската физическа интензивност се оказала с най-висока заплаха при всички регистрирани резултати, установяват учените.
Изследователите изучили здравните досиета и рисковите фактори на 48 400 пълнолетни жители на Съединени американски щати, инфектирани с COVID-19, в интервала януари-октомври 2020 година Средната възраст на пациентите е била 47 години, към две трети били дами /62 процента/. Средно техният показател на телесната маса бил 31, малко над прага на затлъстяването.
Повече от половината от участниците в проучването не са имали преди този момент заболявания от рода на диабета, на рака, на сърдечносъдовата система и на бъбреците.
Около 20 % са имали най-малко по един рисков фактор, и към една трета - по два и повече.
Всички участници разгласявали за своята физическа интензивност три пъти сред март 2018 и март 2020 година
Около 9 % от хората с обездвижване се оказали приети в болница, а 2 % са умряли в резултат на COVID-19.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР