Липсата на единно звено, в което гражданите могат да получат

...
Липсата на единно звено, в което гражданите могат да получат
Коментари Харесай

Доколко могат да бъдат полезни енергийните офиси?

Липсата на единно звено, в което жителите могат да получат способена и изчерпателна информация за опциите за осъществяване на планове за енергийна успеваемост и ВЕИ, е сериозна спънка пред развиването на тези начинания в България. Хората, които имат предпочитание да осъществят сходни планове постоянно се отхвърлят или изразходват прекалено доста време в търсене на информация, насочване в обстановката и приемане на способен съвет. В Европа има множество  сполучливи образци за офиси вид “на едно гише ”, които оферират информация, съвещания и услуги, а у нас към този момент са три – в Бургас, Габрово и София. Местните управляващи биха могли доста да улеснят жителите, в случай че подхващат амбициозното изпитание да предизвикват сходно звено. Разбира се, подобен план е обвързван с намирането на финансиране, а още по-голямото предизвикателство е откриването на специалисти в региона, защото тематиката е многостранна и изисква познания в редица сфери. 

В България към май 2023 година има няколко отворени за кандидатстване стратегии за енергийна успеваемост, свързани с висок % безплатно финансиране, както за бизнеса, по този начин и за семействата. Документите за кандидатстване са прекомерно обемни, условията постоянно не напълно разбираеми, а способена и изчерпателна информация за жителите може да се откри най-често единствено против възнаграждение към някоя консултантска компания, което по-скоро лимитира интереса. Поради това центровете за обслужване на едно гише бързо получават известност и практическа употреба.

Какво съставляват енергийните офиси и по какъв начин могат да бъдат потребни за жителите?

Обслужванията на едно гише (one-stop-shop) са допустимо най-практичен и наличен метод за консултиране на локалните жители, от една страна и нови, новаторски бизнес модели, свързани с финансирането на планове за енергийна успеваемост, от друга. Обслужването на едно гише се предлага от Европейската комисия посредством самодейността „ Интелигентно финансиране за интелигентни здания “ и се вкарва в европейското законодателство посредством директивата за енергийните характерности на постройките. Според нея „ от държавите-членки се изисква да улеснят достъпа до подобаващи механизми за налични и транспарантни принадлежности за консултиране, като обслужване на едно гише за консуматори и енергийни консултантски услуги, по отношение на съответните обновявания за енергийна успеваемост и принадлежности за финансиране . “

Обслужванията на едно гише 

са замислени за да улесняват жителите и да сплотяват на едно място експертен капацитет, посредством който да се понижи фрапантно времето и напъните на жителите, които желаят да осъществят дадена самодейност за възобновяване на дома си, за инсталиране на възобновими енергийни технологии, за приемане на информация за облекчени финансови условия в сферата или за опциите и изгодите от присъединяване в енергийни общности. 

Една от главните цели е даването на информация на клиентите, с цел да могат по-късно да подхващат дейности, затова информацията се дава посредством основаване или поддържане на доверие. Поради това построяването на сходни центрове за информация се извършва от приближен реализатор, като в най-общия случай това може да е общинската администрация или надеждна енергийна организация. Същевременно обслужванията на едно гише могат да бъдат, както във физически офиси, по този начин и напълно във виртуална среда. 

Каква е обстановката в България?

У нас към този момент има три такива общински офиса – в Бургас, Габрово и София, които действат от една година насам. Към момента към тези структури има сериозен интерес от жителите. В последните месеци у нас отвориха за кандидатстване няколко процедури, които са свързани с енергийното възобновяване на многофамилни здания и поддръжка за съоръжения за сила от възобновими източници за лични потребности от семействата. Подобни офиси значително подкрепят жителите да се ориентират по-лесно в процеса и да намират съответна информация. Ето за какво в бъдеще ще бъдат още по-полезни и ще покачат интереса към подобряването на енергийната успеваемост в семействата.

Енергиен офис Бургас

Енергийният офис на Община Бургас отвори порти при започване на 2022 година и е в услуга на бизнеса и жителите, които демонстрират интерес към използването на ограничения за енергийна успеваемост и добиването на сила от ВЕИ. Той е основан в границите на план ComAct (Community Tailored Actions for Energy Poverty Mitigation), финансиран по стратегия Horizon 2020. Офисът е построен взаимно и по план „ Слънчеви градове “. По него е направено снимане на покривите на всички здания в Бургас и на част от тези в София. На база на фрагментите посредством специфичен програмен продукт може да се пресметна капацитета на всеки един от покривите на постройките на територията на града за построяването на фотоволтаични съоръжения . По този метод всеки ще има опция да получи информация каква система от слънчеви панели може да построи на своя покрив и какъв потенциал на работа ще има тя.

Енергийният офис в Бургас също е и място за образуване на разнообразни полемики, обучителни семинари както за жители, по този начин и за експерти. Мястото ще служи за среща на експерти в областта на енергийната успеваемост и възобновима сила, които да изнасят лекции и презентации. Местоположението на офиса е определено по този начин, че да е комфортно за жителите и да ги улеснява в оптималната степен при търсенето на потребна информация.

От отварянето на офиса до май 2023 година общият брой заинтригувани лица (посетители + телефонни обаждания) са 2700 индивида. От тях по тематиката за реновиране на постройките са се интересували към 1950 индивида, за приложението на ВЕИ са постъпили 320 запитвания и съвещания, а по тематиката за замяна на печки е имало към 436 запитвания.

Контакти: energy-office.bg/contact/ ; тел.: +359 889 447 040; +359 56 813765; e-mail адрес: [email protected] 

Енергиен офис – Габрово

Инициативата за създаване на енергиен офис в Габрово е на общинското управление и задачата е тази конструкция да обезпечи информация за достъпа до чиста и надеждна сила за хората, както и да помогне за оправянето с енергийната беднотия. Идеята се осъществя в партньорство сред Община Габрово, Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “, Общинската мрежа за енергийна успеваемост „ ЕкоЕнергия “ и Техническия университет – Габрово.

Община Габрово. Снимка: sandsun / Shutterstock

Общинският енергиен център има съвещателен съвет, в който са включени специалисти в областта на енергийната успеваемост, обществените връзки, ИТ технологиите, експерти в създаването на планове и боравенето с финансови принадлежности, адвокати и други. В офиса посетителите получават експертна и навременна информация за провежданите политики на национално и европейско равнище по отношение на енергийното възобновяване и въвеждането на възобновими енергийни източници в постройките, както и за наличните за осъществяването им принадлежности.

Центърът е наличен и посредством онлайн платформа, където всички заинтригувани страни могат да се осведомят за финансови артикули в областта на енергийната успеваемост, опциите които оферират професионалните домоуправители, изискванията за правене на механически паспорти и енергийни одити на постройките, както и експертна оценка по характерни проблеми. 

Контакти: тел.: 098-765-4321; e-mail адрес: [email protected]

Енергиен офис – София

От 28-и февруари тази година стартира работа и Центърът за енергийна успеваемост – София (ЦЕЕС). Центърът има за цел да подкрепи жителите на столицата, а специалистите, назначени в него, да им бъдат потребни при подготовка на плановете за кандидатстване по стратегия “Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – ЕТАП I ”, част от Националния проект за възобновяване и резистентност. Създаването на Центъра бе утвърдено от Столичния общински съвет по предложение на Георги Илиев – кмет на Слатина, и на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. 

Центърът се обитава в постройка, находяща се на ул. „ Съединение “ № 7 в столичния квартал „ Гео Милев “, и работи всеки работен ден от 12:30 до 19:30 ч.. На уеб страницата на Столичната община също е отворена специфична графа, в която жителите имат опция да получат информация. 

Повече информация за програмата можете да откриете тук. Контакти на офиса в София: тел. 02/ 987 53 67, e-mail адрес: [email protected] 

В Съединени американски щати и Европа тези гишета, офиси и онлайн платформи са необятно публикувани

В Западна Европа и Съединени американски щати сходни физически офиси и онлайн платформи се развиват по-отдавна и подкрепят локалните жители и бизнес през последните 10 години. С тяхна помощ локалните могат доста по-лесно да получат информация, административни позволение, насоки и да пуснат кандидатури за финансиране. В някои от случаите те са инициирани от локалната власт (Амиен, Франция;) асоциации на потребителите (CLEAR project в Белгия, Италия, Испания, Португалия и Нидерландия), а в други са резултат от дълготрайната работа на локални енергийни организации и асоциации (Харлем, Нидерландия; Center for Neighborhood Technology, Чикаго) или енергийни компании (Parity Projects, Лондон; Reimarkt, Нидерландия; Ørsted, Дания; Rustholli, Финландия). 

Пример за виртуална платформа в областта на слънчевата сила, която извършва роля на механически помощник е тази на (USA) . EnergySage събира конкурентни предложения за създаване на покривни слънчеви системи от авансово тествани компании реализатори. Платформата дава на клиента безпристрастни насоки, с цел да му помогне да съпостави опциите за инсталиране и осъществяване на плана. Действа като онлайн пазар, където клиентът може да дефинира какви слънчеви решения могат да бъдат конфигурирани посредством калкулатора на платформата и по-късно разрешава на компанията реализатор да наддава за работата. По този метод клиентът е свободен да избере подобаващ реализатор от набора от получени предложения.

е друга платформа за услуги на едно гише, която има за цел да улесни процеса на възобновяване на здания с фокус върху понижаване на потреблението на сила и възстановяване на вътрешния климатичен комфорт. За да насърчи притежателите на жилища, услугата предлага 3 пакета с енергийното ползване, с комфорта в рамките на жилището и подобен, съдържащ последните новаторски решения в сферата . Собствениците на жилище употребяват онлайн инструмент, с цел да вкарат детайлности за домовете си и потреблението на сила, като получават доклад и рекомендации за ограничения за възобновяване и предложения от локални реализатори. След това представител на изпълнителя идва в дома, с цел да разиска детайлите и да посочи офертата и осъществяването. Изпълнителите са подготвени да подсигуряват стандарта Betterhome и могат да употребяват цифровите платформи за структуриране на работата. Що се отнася до финансирането, клиентът разисква плана за възобновяване с банката, която е избрал и може да употребява инструмента Betterhome, с цел да добави детайлностите. Асоциираните банки се доверяват на качеството и финансовите характерности на Betterhome, затова, макар че компанията не дава финансиране непосредствено посредством уеб страницата, техните партньорства с банките улесняват процеса на финансиране.

Пример за физическо обслужване на едно гише е този от Франция –, което е построено като публично-частно партньорство през 2012 година Към януари 2013 година самодейността е набрала капитал от над 5,3 милиона евро от района – частни и обществени банки, както и няколко локални общности от общини. Инициативата е основана, с цел да насърчи, провежда, поддържа и реализира енергийния преход на района Ил дьо Франс (Île-de-France). Действа като снабдител на интегрирани услуги, предлагащ техническо планиране, осъществяване и употреба, финансиране и застрахователни услуги на притежатели на многофамилни жилищни здания. Целта на Energies POSIT’IF е да бъдат енергийно актуализирани 1 милион многофамилни жилищни здания със документ за енергиен клас E, F или G (230 до 450 kWh/м 2 /година), което съставлява 47% от общия брой жилищни здания с тези класове.


Фигура 1: Схема на работата на бюрото за обслужване на едно гише Energies POSIT’IF, Франция.

Ползите за жителите от сходни офиси, предоставящи съответна информация и консултация в областта на устойчивата сила, имат голямо значение за по-широката и качествена осведоменост измежду хората, по този начин и за приноса към намаляването на енергийната консумация. Общинските администрации играят значима роля със способността си да интегрират сходни звена, защото локалните хора ги одобряват за надеждни сътрудници на сходни начинания. По този метод те стават неизменим помощник по пътя към енергийната промяна. Това, което е належащо да се добави към енергийните офиси у нас е по-голямо многообразие от източници на финансиране, свързани с комерсиалните банки и институции, които към момента пристъпват страхливо към енергийната успеваемост.

Автор: Мария Манолова / Климатека

Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя пази докторска степен с тематика на дисертацията „ Енергийното обмисляне като основен инструмент за устойчивото развиване на общините “ в научно направление „ Икономическа и обществена география – районни геоенергийни запаси и тактики “ към ГГФ на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2012 година работи в областта на правене на планове и оценки за осъществяване на капиталови планове в региона на електроенергетиката, възобновимата сила и ефикасните енергийни решения в производството. От 2017 година е част от екипа на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект – най-старата организация в областта на общинското енергийно обмисляне в България.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Boza-Kiss, Benigna & Bertoldi, Paolo. (2018). One-stop-shops for energy renovations of buildings Case studies.
  2. Boza-Kiss, Benigna & Carlsson, Johan & Jimenez Navarro, Juan & Bertoldi, Paolo. (2018). Workshop on regional heating and cooling priorities and financing in the framework of the Smart Specialisation Platform (S3P-E H&C). 10.2760/003178. 
  3. Serrenho, T ;  Stromback, J ;  Bertoldi, P ;  Streng. E. (2021) Smart financing for smart buildings. Virtual one stop shops and IT tools . Joint Research Centre (European Commission) ISBN 978-92-76-37944-7
  4. Енергиен офис Бургас: https://energy-office.bg/contact/
  5. Енергиен офис Габрово: https://cee.gabrovo.bg/ 
  6. Енергиен център София: https://www.sofia.bg/cees 
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР