Липсата на добра видимост е сред предпоставките за тежки катастрофи

...
Липсата на добра видимост е сред предпоставките за тежки катастрофи
Коментари Харесай

Безопасно пътуване: Всичко за фаровете преди зимните проверки


Липсата на добра видимост е измежду предпоставките за тежки произшествия на пътя. Денят става все по-къс, а с напредването на есента зачестяват мъглите и дъждовните дни, в които фаровете на автомобила ни би трябвало да са изрядни.

Включените дълги светлини обезпечават добра осветеност на пътя до 150 метра напред, а късите светлини основават светлинно леке до 50 метра. имат три типа системи за осветление на пътя.

При симетрични системи за осветление на пътното платно оптималният осветлен сектор е 150 метра, а в най-широката му част обгръща до 50 метра.

Снимка: Редакторски екип


Асиметричната система осветява по-далеч и по-добре дясната страна на пътя и при придвижване не заслепява насрещното транспортно средство.

Снимка: Редакторски екип


По-луксозните коли разполагат и с адаптивни предни светлини, при които се трансформира посоката на ориентиране на фаровете под някакъв ъгъл при пътешестване според от геометрията на пътното платно или се трансформира интензивността на светлината според от скоростта на придвижване на автомобила.

Снимка: Редакторски екип


„ Шофьорите могат сами да контролират светлините, тъй че да не заслепяват останалите водачи, само че и би трябвало да осветяват дясната страна на банкета “.

Това разяснява в „ Тази заран “ Тодор Желев, шеф техническа употреба в Съюза на българските автомобилисти.

Снимка: Редакторски екип


„ Желателно е преди зимния интервал да има самоконтрол за светлините. В багажника би трябвало да има комплект крушки за всички светлини “, добави той.

В предпоследните месеци на годината не престават , част от акция „ Зима ".

От през днешния ден тя навлиза във втория си стадий, при който акцент са правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за вярно секване и лишаване на преимущество.

От 21 до 30 ноември стартира надзор за техническото положение на транспортните средства, където акцент ще бъдат и фаровете. Толеранс или гратисен интервал за нарушителите няма да има.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР