Липсата на диалог по темата за разширяването на турнирите на

...
Липсата на диалог по темата за разширяването на турнирите на
Коментари Харесай

Напрежението между ФИФА и УЕФА назрява заради новите многомилионни турнири

Липсата на разговор по тематиката за разширението на шампионатите на ФИФА е на път да сътвори високо напрежение сред интернационалната футболна федерация и УЕФА. Двете страни са на разнообразни отзиви по инициирането на международно клубно състезание с 24 тима и нова световна лига за националните тимове, като основаването им би трансформирало напълно посоката на развиване на футбола.

В основата на предлагането стои президентът на ФИФА Джани Инфантино, който на 12 април удостовери за интерес от задгранични компании. Според " Ню йорк таймс " скришен консорциум от вложители от Близкия изток и Азия желае с бързи дейности да придобие правата върху двата шампионата против 25 милиарда $.

Решението на швейцареца обаче да избегне полемики сред заинтригуваните страни за план с голямо значение за интернационалния футбол, като в същото време продаде забележителен дял от елитните футболни шампионати на незнайни вложители от трети страни, беше признато с отрицание от УЕФА.

" Резервирани сме към предложенията поради прибързаността и неналичието на съответна информация. Комитетът акцентира нуждата от ясно избрана процедура, която да зачита съществуващите структури и органи за взимане на решения и която да включва всички съществени заинтригувани страни ", обявиха в сряда от Стратегическия съвет към УЕФА на среща в Лион с представители на организацията на Европейските футболни лиги и Международната асоциация на професионалните футболисти.

 Напрежението сред ФИФА и УЕФА назрява поради новите многомилионни шампионати
© Reuters

Именно организацията на Европейските футболни лиги първа се оповестиха против проектите за разширение на шампионатите под егидата на ФИФА. Становището е, че възможни промени ще усложнят интернационалния календар и ще доведат до прекомерно огромно натоварване за футболистите.

Това евентуално накара ФИФА да насочи напъните си непосредствено към най-богатите европейски клубове в опит да ги убеди да се включат в основаването на нов многомилионен шампионат. Според " Ню йорк таймс " на тайната среща са участвали представители от " Манчестър юнайтед ", " Барселона ", " Реал " (Мадрид), " Манчестър сити ", ПСЖ, " Ювентус " и " Байерн ".

Плановете са първият сезон на обновената конкуренция да се организира през лятото на 2021 година, а Европа да има 12 представители. Идеята е международното клубно шампионата да се организира един път на всеки четири години, като ФИФА чака посредством новия формат шампионатът да генерира доходи сред 650 милиона и 1 милиард $.

 Президентът на УЕФА Александър Чеферин е срещу обсъжданите промени
© Associated Press

Президентът на УЕФА Александър Чеферин е срещу обсъжданите промени

Тайната среща в допълнение наля масло в огъня и усили напрежението сред ФИФА и УЕФА. Президентът на европейската организация Александър Чеферин прикани европейските клубове да останат единни и се разгласи срещу предлагането на Инфантино.

" Асоциацията на европейските клубове не е съюз на едвам седем тима. Да не мислите, че имат значение единствено един отбор от Германия, два от Испания и два от Англия? ФИФА би трябвало да почита всички клубове ", сподели Чеферин пред " Кикер " на 11 май. Според словенеца са нужни спомагателни съвещания сред всички страни преди да бъде взето съответно решение.

До момента УЕФА съумява да се опълчи на опитите за ФИФА за невиждани промени във футбола. ФИФА в никакъв случай не е продавала контрола върху някой от шампионатите си или е сключвала покупко-продажби с капиталови фондове. Въпросът ще бъде издигнат още веднъж на 24 май в Киев пред Изпълнителния комитет на УЕФА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР