Липсата на диалог и между правителствата на ГЕРБ и Промяната

...
Липсата на диалог и между правителствата на ГЕРБ и Промяната
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Държавата се тресе а Борисов инспектира стадиони. Къде се скри Пеканов?

„ Липсата на разговор и сред държавните управления на ГЕРБ и Промяната ни доведоха дотук. Досега всичко се правеше тихомълком, само и единствено с Европейска комисия, не се даваше точна информация какво се случва. Поради тази причина нямаме и дълготрайна енергийна тактика – и най-после чашата преля. Поредният образец по какъв начин държавното управление абдикира от своята държавна отговорност ”. Това съобщи в предаването „ Лице в лице ” на bTV националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев.
„ Териториални проекти са писани от консултантски компании – те не са писани нито от държавно управление, нито от министерство ”, съобщи социалистът и напомни: „ В Българска социалистическа партия още от 2019 година приказваме, че това е неприемливо, че това е работа на държавното управление, че една консултантска компания може само и единствено да проучва една политика, само че не и да организира политика. Е, видяхме резултата - цялостен безпорядък, никой не знае какво се случва – нито обществото, нито бизнеса, нито обществените сътрудници, нито миньорите от 3-те района ”.
„ В териториалните проекти няма особена конкретика, също така, което се случва за компаниите, обаче забележете къде – компаниите само и единствено в Старозагорския район. Аз персонално не видях бизнес проекти за Перник, за Кюстендил  - там сякаш са оставени настрани. Важното за ръководещите е да се усвоят едни бизнес средства ”, разяснява още Драгомир Стойнев.
По думите му като че ли бизнесът – и то единствено доближеният бизнес сякаш са били по-добре осведомени за протичащото се, в сравнение с синдикатите и миньорите. „ Защото от една работодателска организация скочиха и споделиха, че желаят също да вземат участие в договарянията и в подготовката на различна претовареност ”, добави Стойнев.
Бившият енергиен министър уточни, че различна претовареност може доста бързо да бъде открита и даде образец: „ Разбрах, че ще се купуват за почти над 1 млрд лв. мотриси. Защо тези, които дават депа, които са подготвени да създадат фабрики за поправки у нас да не да завоюват поръчката. Защо би трябвало да е някой, който да ни кара да ремонтираме нашите бъдещи мотриси в Румъния, Гърция и Турция? Защо да не се случи в тези райони? Нека се стартира с конкретика, с цел да видят миньорите, че се приказва съответно ”.
Драгомир Стойнев обаче беше безапелационен, че огромният проблем е, че без въглищните централи България не може да има сигурност и резистентност на енергийната си система.
Бившият енергиен министър уточни три значими акцента, по които би трябвало да се приказва. „ Започвам с излъчванията – там се позволи огромна неточност, тъй като методът по който се конструираха и се одобри да се търгуват тези излъчвания ги трансформира във финансови принадлежности. Т.е вие може да спекулирате с тях, може да изкупите избрани излъчвания, да ги запазите, по-късно да ги продадете. Това би трябвало по някакъв метод да бъде контролирано ”, уточни той.
„ На второ място - без въглищните централи през зимата ние не можем да оцелеем. Тук не става въпрос за цена. Когато стане мрачно и спрат да работят фотоволтаиците, би трябвало да работят огромните базови мощности и би трябвало да бъде претрупан и въглищният регион. Ако имаме студена зима, не можем без въглища ”, безапелационен бе социалистът.
По думите му е трябвало още от 2019 година да се убеди Европейска комисия, че България би трябвало да продължи да има този механизъм, да се продължи субсидирането на въглищните централи, тъй като, де факто, страната не може да обезпечи потребностите, както и сигурност и надеждност на българския енергиен пазар.
И това може да стане през днешния ден, в случай че ръководещите имат политическата воля и предоговорят в Европейска комисия Плана. „ В Европейска комисия не са някакви злодеи, които мислят само злото ни – може да се изясни, да се каже, че ние понасяме няколко шока: Газов, отхвърляме се от съветската газ, търсим полутечен газ, дълготрайни контракти нямаме. Вторият потрес е с петрола. Третият, който следва - е с нуклеарното гориво, дали ще проработи, дали ще има нужната успеваемост и сигурност. Още повече – на 300 км имаме война. Това не са неща, които не може да кажеш и да не предоговориш ”, уточни Стойнев.
Драгомир Стойнев сподели в студиото решението, което Българска социалистическа партия и останалите партии от опозицията внесоха в петък. „ Блокирахме трибуната, тъй като упавляващите са тотално несъответстващи. Виждате и през днешния ден, страната е блокирана - Кирил Петков дава трибунка за Шенген. Сякаш не вижда какво се случва в страната и по какъв начин се изостря напрежението. Бойко Борисов през днешния ден го виждаме на стадиона на Локомотив в Пловдив. Държавата се тресе – единият приказва за Шенген и изяснява по какъв начин това е по-важно от прехраната на миньорите и от работните места на толкоз хора, другият инспектира стадион ”.
По думите му поради това и миньорите  желаят да договарят в българския парламент, те към този момент не имат вяра на българското  държавно управление. „ Защото ние казахме по този начин: Нека забележим какво се е случило с ПВУ - тъй като тези 40 % понижени излъчвания от по отношение на 2019 година е нещо, напълно несъгласувано с Българска социалистическа партия. Нека да забележим тези териториални проекти за какво не са разисквани със обществените сътрудници - те също би трябвало да си кажат думата. Това е най-нормалното ”, разяснява Стойнев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР