Липса на педиатри в страната. Детските лекари или така наречените

...
Липса на педиатри в страната. Детските лекари или така наречените
Коментари Харесай

Липса на педиатри в страната

Липса на педиатри в страната.

Детските лекари или по този начин наречените педиатри са извънредно значим детайл от здравната система на България. Освен с огромната отговорност, която носят, в практиката си те се сблъскват и с доста компликации.

" Големият брой наряди, това че би трябвало да работят на две и повече работни места, тъй като и те имат фамилии, които би трябвало да устоят, контактът с родителите, които доста пъти са нетолерантни, нетърпеливи и ние би трябвало да ги успокоим. Точно тези неща може би отдръпват младите експерти към избора на тази хубава и благородна специалност. И е хубаво да се стремим да се развиваме и да няма този недостиг, който настава ", съобщи доктор Ани Гьошева, лекар-специализант.

Недостигът на фрагменти е най-сериозният проблем пред работещите с деца лекари.

" Даже с всяка последваща година е все по-осезаем. Тук е хубаво да се вметне, че доста хора не знаят, само че слагат педиатрите под един знаменател. Всъщност можем да ги разделим на три нисши. Това са общо практикуващите лекари в доболнична помощ, които могат да работят с деца, лекарите експерти и лекарите работещи в болничната помощ ", добави доктор Ани Гьошева.

Във всяко едно от тези звена има компликации, които ги трансформират в непривлекателни за младите лекари. При общопрактикуващите лекари да вземем за пример постоянно проблемите опират до неналичието на задоволително средства при прегледи, или застаряващата възраст на лекуващите.

" Голяма част от общопрактикуващите лекари са над 60 годишна възраст. Предвид коронавирус пандемията се пенсионираха и доста деца останаха без персонален доктор и се разпръснаха по другите практики ", добави доктор Ани Гьошева.

Младите лекари имат своите оферти, с които специалността да бъде по-привлекателна.

" На първо място е финансовото стимулиране, дали под формата на стипендии, дълго време детското опазване на здравето беше в най-долната нисша на възнаграждение. Последните месеци виждаме, че от ден на ден се приоритизира. Надяваме се да вървят нещата и отсега нататък по този начин и да се запълни кадровият недостиг ", разясни доктор Ани Гьошева.

Все отново педиатрите означават, че в последните месеци средствата отделяни за по този начин наречените детски пътеки се усилят. Това означават и от здравното министерство.

В интервала от 2019 година досега е налице непрекъсната наклонност за растеж на цените на клиничните пътеки, като това е изключително осезаемо при клиничните пътеки в региона на неонатологията, педиатрията и АГ.

От ведомството цитират още данни на Евростат от 2020 година съгласно които България е с добра осигуреност с педиатри.

Осигуреността с педиатри в България е 20,4 на 100 000 души население, с което страната ни заема 11 място измежду страните членки на Европейски Съюз.

И въпреки всичко от 2009 година едвам 337 лекари са придобили компетентност Педиатрия, като това прави приблизително по към 25 души годишно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР