Липса на нови над 200 хиляди лева са установени при

...
Липса на нови над 200 хиляди лева са установени при
Коментари Харесай

Скандални разкрития за онкоболницата в Благоевград: Липсват нови над 200 000 лева, близо 2 млн. задължения и още...

Липса на нови над 200 хиляди лв. са открити при изработен одит на СБАЛО „ Св. Мина “. Средствата касаят интервала на ръководство от предходното управление на лечебното заведение. „ Освен неналичието на парите, по време на инспекцията стана ясно, че от 2019 година са спрени и заплащания към компании, доставящи медикаменти, като насъбраните отговорности към тях, ведно с лихвите, възлизат на над 1, 5 млн. лв..

Не можем изрично да кажем, че става въпрос за нелегално заграбване на суми, допустимо е да се касае до небрежност или неверно осчетоводяване. В момента по искане на Прокуратурата, Агенция за държавна финансова ревизия прави щателна инспекция на всички документи и едвам след приключването ѝ ще можем да разясняваме от кое място идва неналичието на тези над 200 хиляди лв..

Истината е, че отговорностите към компаниите снабдители на медикаменти са в извънредно огромни размери, в този момент Общината, Общински съвет и шефът на болничното заведение ще би трябвало да намерят излаз от създалата се обстановка. Добрата вест в тази ситуация е, че доставките на лекарства не са спрени към този миг, което разрешава да бъде прилагано съответно лекуване на пациентите “, разяснява кметът Стоянов.

Той добави, че с помощта на напъните на новия шеф на СБАЛО „ Св. Мина “ доктор Теодор Велчев и екипа му, работата в СБАЛО е усъвършенствана и нормализирана.
Това е втори случай на открити нарушавания, позволени от предходното управление на болничното заведение през последните няколко месеца.

Припомняне, че през м. февруари кметът на Благоевград Илко Стоянов оповести злоупотреби, осъществени от някогашния гл. счетоводител на болничното заведение, в размер на над 200 хиляди лв..

Тогава бе открито, че са осъществени злоупотреби за над 200 000 лв.. С парите е трябвало да бъдат реализирани заплащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от основния счетоводител, който към този момент беше освободен от служба.

В.Стоянова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР