Липса на кандидати археолози за проучвания в Пловдив принуди Национална

...
Липса на кандидати археолози за проучвания в Пловдив принуди Национална
Коментари Харесай

Провалена поръчка за археология може да спъне проекта за жп възел Пловдив за 132 млн. лева

Липса на претенденти археолози за изследвания в Пловдив принуди Национална компания „ Железопътна инфраструктура” Директива за птиците да анулира в края на март социална поръчка на стойност 1 030 000 лева Тя бе в две позиции: 1. Извършване на археологическо наблюдаване в обсега на проекта; 2. Извършване на цялостно археологическо изследване на два обекта – до Лаута и до детелината на път за Скутаре.

Това сигурно ще забави реализацията на огромния план „ Развитие на железопътен възел Пловдив”, за който бе направена първа копка преди дни на гара Тракия. Строителните действия по контракта обгръщат сектора Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре.

Железопътен възел-Пловдив е една от най-важните железопътни връзки в България, защото е пресечна точка на част от трансевропейските и съществени национални транспортни оси. Цялостното осъществяване на обекта ще способства за модернизацията на съществуващата инфраструктура, според стандартите на Европейски Съюз и европейските транспортни политики, увеличение потенциала на железопътната линия за обезпечаване на опциите за вдишване на планувания трафик, в това число увеличение скоростта на придвижване на влаковете, задоволство на европейските условия и възстановяване на сигурността на железопътната инфраструктура.

Стойността на контракта по плана е 132 520 700 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване – до 35 месеца. Изпълнител на контракта е Обединение „ Геострой Лантания “, включващо компаниите „ Геострой “ АД и „ Лантания “ АД.

До този миг за публичните поръчки на НКЖИ, свързани с археологически изследвания, предложения отправяха от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. После НАИМ разпределяше изследванията и наблюденията към районните музеи. Към момента, да вземем за пример, в региона на Чирпан със средства от предходната година работят археолози. В трите основни обекта в Пловдив обаче обстановката е меко казано сериозна, тъй като не е ясно какво ще се случва отсега нататък.

„ Предстои оповестяването на нова социална поръчка, само че кого ще се случи това, не е ясно. При всички случаи ще има промяна в цената на публичната поръчка поради цените, които порастват всекидневно. Ясно е, че процедурата ще бъде забавена”, разясниха за PlovdivTime от пресцентъра на НКЖИ.

В археологическите среди интензивно се приказва, че сред НАИМ и НКЖИ има напрежение, а районните музеи не желаят да вземат участие в публичната поръчка независимо, тъй като нямат нужния запас да приготвят документите.

Въпросът е дали при обяваване на нова социална поръчка Националният археологически институт с музей ще взе участие в процедурата. А това значи, че планът може да се източи във времето и да наруши графиците за завършването му.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР