Лионел Меси несъмнено се нарежда сред най-добрите футболисти за всички

...
Лионел Меси несъмнено се нарежда сред най-добрите футболисти за всички
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Лионел Меси

Лионел Меси безспорно се подрежда измежду най-хубавите футболисти за всички времена. Талантът му е голям, само че още по-огромни са волята, отдадеността, постоянството и сърцето му.

Благодарение на тях, от дете с физически и душевен проблеми, произлизащо от оскъдно семейство, той се трансформира в един от най-награждаваните и богати спортисти в света. Титлите и върховете му са толкоз доста, че можем да ги изреждаме с дни, само че се постарахме да проследим живота му в 10 любопитни обстоятелството.

1. Корените

Футболистът има каталунски корени. През 17-ти век предшествениците му са се преместили от Теруел. Прадядото на Меси се е казвал Рамон Перес Лобера, роден през 1859 година. Внучката на Рамон била Роса Мария Перес Матио. Тя емигрирала в Аржентина, където се дами за Еузебио Меси Баро. Техният наследник е бащата на Лионел Меси.

2. Семейството

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Oct 14, 2018 at 7:28am PDT

Бащата на Лео, Хорхе Меси, е металург, а майка му, Селия Мария, е чистачка, когато ѝ оставало свободно време от домакинската работа. Двамата са буйни фенове на футбола. Женят се по време на Световното състезание през 1978 година и отсрочват медения си месец поради срещата сред Аржентина и Бразилия.

Хорхе Меси съчетава работата си с треньорство в аматьорския тим “Грандола ”. Когато на 24 юни 1987 година на бял свят се появява Лионел Андрес Меси Кучитини, най-силното предпочитание на Хорхе е той да стане популярен футболист. Същото си пожелава и за по-големите си синове: Матиас и Родриго. Покрай трите момчета пораства и сестра им – Мари Сол.

3. Бабата

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Jun 26, 2018 at 4:06pm PDT

В такова футболно семейство и с двама по-големи братя, Меси развива обич към топката още от напълно дребен. На 4 годинки стартира да играе в клуба, където татко му е треньор. Но максимален принос за кариерата му има неговата баба – Селия Оливейра Кучитини. Тя също е разпален футболен почитател, води внуците си на тренировки и кара родителите да купят първите бутонки на надареното момче. За жал, Селия умира, когато Лео е на 10 години. Оттогава, той посвещава всеки собствен триумф и гол на обичаната си баба.

4. Синдромът

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on May 24, 2019 at 11:12am PDT

Въпреки неоспоримия си гений, Меси няма доста другари и рядко приказва със съотборниците си. В час съвсем не приказва и моли съучениците си да задават въпроси вместо него на учителите. Някои от тях даже считали, че момчето не може да приказва. И всичко това не е, тъй като дребният е извънредно свенлив.

На осем години, той е диагностициран със Синдрома на Аспергер. Това е рядко психологично разстройство от аутистичния набор. При него, страдащите изпитват обилни компликации в общественото взаимоотношение и невербалното другарство, придружени от лимитирани и повтарящи се модели на държание и ползи.

5. Хормонът

Освен Синдрома на Аспергер, излиза наяве, че Меси страда и от недостиг на хормона на растежа. Това е рядка болест, която визира 1 на всеки 7000 новородени и е обвързвана с нарушена активност на хипофизната жлеза, виновна за отделянето на растежен хормон в човешкото тяло.

Заболяването е тежко и се открива чак, когато хлапетата стартират да порастват. В случая на Лео се оказва лечимо посредством инжекции с хормон на растежа, които би трябвало да му се слагат в продължение на няколко години. Лечението коства към 1000 евро на месец и без него в този момент Меси е щял да бъде висок 140 сантиметра.

6. Салфетката

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Aug 24, 2014 at 9:56am PDT

Въпреки растежа си, Меси към този момент впечатлява с умения. Сред впечатлените са и от щаба на Барселона. Отначало те имат своите съмнения за привличането на младия гений поради неговия медицински проблем. А Хорхе желае синът му да играе в клуб, който е подготвен да поеме разноските за лекуването. Интерес към Лео демонстрират и от Реал Мадрид.

Решаващи се оказват дейностите на техническия шеф на Барселона – Карлес Рехач, който взима нещата в свои ръце на един обяд. На една салфетка разказва множеството условия за прекосяването на Лионел в клуба, измежду които и поемането на медицинските разходи. Тази салфетка се оказва един от най-важните контракти за Барселона и се пази в рамка у един от присъстващите на съдбоносния обяд.

7. Името

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Jun 8, 2015 at 6:20am PDT

Макар родителите му да са върли почитатели на Диего Армандо Марадона, Меси е кръстен на американския артист Лионел Ричи, който Селия доста харесвала. Когато отпътува в Испания, с цел да играе за Барселона, медиите в Аржентина не помнят за него. Първата повиквателна за националния тим той получава за състава до 20-годишна възраст. В страната обаче не са сигурни по какъв начин се споделя футболистът и изпращат повиквателна до Лионел Мечи.

Прозвището на Меси е “La Pulga ” – “Атомната бълха ”. Наричат го още Марадонита и Месидона.

8. Думата

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Dec 18, 2018 at 7:21am PST

През февруари 2013 година в испанския речник публично е добавена нова дума – “Inmessionate ”. Тя значи “перфектният метод да играеш футбол, неограничена дарба да се самоусъвършенстваш ”, “описва най-хубавия състезател на света ”.

9. Любовта

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Jul 14, 2019 at 11:04am PDT

Меси намира своята идеална половинка още като малко дете в родния си град. С Антонела Рокусо се познават от детските си години, защото тя е братовчедка на най-хубавия му другар. Израстват в Росарио, само че ориста ги разделя, единствено с цел да ги срещне по-късно в най-подходящия миг. Когато Меси е на 20 години и е към този момент одобрен и прочут състезател на Барселона, любовта им пламва с цялостна мощ и от този момент двойката е неразделна. През 2017 година подвигат обилна женитба в родния си град. Горди родители са на три момчета – Тиаго, Матео и Чиро.

10. Благотворителността

A post shared by Leo Messi (@leomessi) on Nov 20, 2019 at 8:17am PST

Меси е освен популярен футболист, само че и популярен човек. Още на 20 години основава фондация за подкрепяне на образованието и достъпа до качествено опазване на здравето на “специални ” деца. Плаща интервенции в Испания, построява детска болница в родния си град. Финансира специализации на локалните лекари в Каталуния, изключително за тези в региона на раковите болести.

Той е дипломат на благосклонност на УНИЦЕФ. Също по този начин подкрепя хора с разнообразни форми на аутизъм. Левият му крайник е употребен за изработката на златна имитация от японския златар Гинза Такана, тежаща 25 кг. През март 2013 година “златният му крайник ” е продаден за 5 милиона $, които отиват в помощ на потърпевшите от земетресението и цунамито в Япония през 2011 година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР