Линията на бедност за 2023 година става 504 лева. Увеличението

...
Линията на бедност за 2023 година става 504 лева. Увеличението
Коментари Харесай

Вдигат линията на бедност в страната с цели 22%

Линията на беднотия за 2023 година става 504 лв.. Увеличението е с 22% по отношение на предходния интервал. Това стана ясно на брифинг на служебния министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след след извършения Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

" Ползвайки формалната статистика на Национален осигурителен институт, нивото на инфлацията месец август 2022 година, по отношение на август 2021 година е 17,7 %, само че това съпоставя единствено тези два месеца. Средногодишната инфлация е 11,7%, а онази, която е насъбрана от началото на годината е 12,6%. Следователно с тези 22% растежа на формалната линия на беднотия, доста изпреварва нивото на инфлационните процеси досега ", изясни Лазаров.

Определянето на линията на беднотия на база на това проучване на приходите ще окаже отражение и върху финансовата поддръжка за хората с увреждания, разяснява Клисурска. Тя изясни, че по Закона за хората с увреждания всички лица, които имат степен на увреждания над 50 % (над 670 000 души), ще получат финансова поддръжка на база на линията на беднотия.

От бизнеса показаха единодушие по направеното предложение за линията на беднотия. Одобрението си потвърдиха от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска самодейност.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР