Линията на бедност да бъде 646 лева от догодина, предлагат

...
Линията на бедност да бъде 646 лева от догодина, предлагат
Коментари Харесай

Предложение: 646 лева линия на бедност от догодина

Линията на беднотия да бъде 646 лв. от следващата година , оферират от КНСБ. Това се споделя в мнение на синдиката по предлагането на Министерски съвет на план на разпореждане за установяване линията на беднотия за 2024 г ., качен за публично разискване. От държавното управление оферират линията на беднотия от 2024 година да стане 526 лв., или нарастването е с 4.4%.

От КНСБ припомнят, че през 2019 година бе призната Методиката за установяване линията на беднотия, според която размерът й се дефинира, като се употребяват данните за линията на беднотия от проучването на SILC /Евростат/ за миналата година, след което размерът се индексира с цените на дребната по състав кошница за декември на миналата година на годишна база.

През 2021 година упоменатата методика бе изменена, като корекцията за индексиране с цените за дребната по състав кошница за декември на миналата година се анулира. Целта на изменението бе размерът на линията на беднотия в България да се дефинира само от проучването на Евростат “ Статистика на приходите и изискванията на живот /EU-SILC/ “. Както е известно, проучването на SILC се реализира на база приходите от годината преди миналата, т.е. на процедура нивото на линията на беднотия по Евростат отразява положение на приходите от 2021 година, а тя ще се ползва през 2024 година

Оповестеното предложение за актуализация на линията на беднотия за 2024 година е в размер на 526 лева, което ще отразява положение от преди три години /60% от междинния общ наличен чист приход на еквивалентна единица от 2021 г./.

Очевидно е съществуването на прекомерно огромен времеви лаг сред годината на проучване на приходите и годината, към която се ползва линията на беднотия /референтната година на прихода е 2021, годината на осъществяване на проучването е 2022, а годината на използване на линията на беднотия е 2024/, безапелационни са от КНСБ.

От синдиката одобряват, че от статистическа позиция е преимущество да се употребяват данните на EU-SILC , тъй като допускат по-надеждна информация за приходите на популацията заради по-голямата извадка. Същевременно означават, че в изискванията на ускорена инфлация в интервала 2021-2022 година общият приход приблизително на разположение от домакинство нараства с 16.9% по отношение на 2021 година, а разноските с 19.1% /по данни на НСИ/. Затова при съществуването на сходно по-екстремно повишаване на цените е изцяло обективно да се ползва и коректив за индексиране с насъбраната инфлация въз основата на настоящи данни. А и по принцип използването на сходен коректив дава много по-обективна и близка до действителното положение на приходите картина, написа в позицията.

Промяна на методиката , като се възвърне инструмента за поправяне с инфлацията /базиран на дребната потребителска кошница/ на данните на EU-SILC за ЛБ, тъй като този аршин има значимо значение, изключително в обстановката на по-високи от нормалните стойности на инфлацията. Използването на този инструмент отчасти ще покрива насъбраната инфлация, отчитайки ценовата динамичност и потреблението най- към този момент на нискодоходните семейства .

В умозаключение, КНСБ не приема метода за определянето на размера на линията на беднотия и няма да поддържа по този начин оферти план на разпореждане на Министерски съвет в тази връзка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР