Линейната част на газовата връзка от Стара Загора до Комотини

...
Линейната част на газовата връзка от Стара Загора до Комотини
Коментари Харесай

Пред финал е линейната част на газовата връзка Стара Загора-Комотини

Линейната част на газовата връзка от Стара Загора до Комотини е пред край, заяви, като се базира на компанията ICGB, която е негов притежател. След ревизия на хода на строителните работи на интерконектора с Гърция стана ясно, че наземните уреди напредват с положителни темпове, а 50% от дейностите по създаване на кранови възли към този момент са изпълнени. От края на февруари всички доставки за българския сектор от трасето са приключени, в това число тези на забавеното съоръжение.

Интерконекторът България - Гърция би трябвало да бъде пуснат в комерсиална употреба до началото на юли. По тръбата ще се транспортира азерския газ от 1 милиарда куб. м. годишно, за който страната ни подписа контракт в далечната 2006г. В момента този газ е по-евтин от съветския.

„ 75% от трасето към този момент са с изпълнени хидротестове, което е и финалната фаза на работата по линейната част “, акцентира изпълнителният шеф на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос. До средата на април той чака довеждане докрай на всички хидротестове, в това число и на крановите възли.

„ С оглед събитията в Украйна и все по-належащата потребност за диверсификация на енергийните доставки към България, чакаме от изпълнителя АВАКС да извърши уговорките си при оптимално къси периоди “, разяснява и Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на ICGB от българска страна. По думите й се прави всичко допустимо интерконекторът да се вкара в употреба на 1-ви юли.

В рамките на инспекцията беше маркиран прогрес по осъществяването на газоизмервателната станция при Стара Загора, която е подготвена на 80%. Поради закъснение на доставките в Гърция газоизмервателната станция при Комотини е на по-ранен стадий на осъществяване и е приключена на 50%. Работи се по построяването на диспечерски център до Хасково, където строителните действия са изпълнени на 80% и следва инсталирането на нужната техника за надзор и ръководство на газопровода.

В районен проект интерконекторът с Гърция ще даде опция за достъп до газопреносна мрежа за български общини и райони, които досега не са имали алтернатива за съгласуваност. Проектът ще свърже страната ни с Южния газов кулоар и с огромните енергийни планове като ТАП, ТАНАП, EastMed и LNG терминала при Александруполис.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР