Линейките на "Спешна помощ" остават на автопилот. Причината е, че

...
Линейките на "Спешна помощ" остават на автопилот. Причината е, че
Коментари Харесай

Линейките остават на автопилот поне до октомври

Линейките на "Спешна помощ " остават на автопилот. Причината е, че договорът с компанията, която поддържа навигационната и информационната им система е изминал преди близо 3 седмици. В същото време обаче страната твърди, че това няма да докара до утежняване на качеството на работа на колите за спешна помощ. Освен това към този момент се търси и нова компания. "Няма да има закъснение на коли за спешна помощ и проблеми в оперативните медицински действия на екипите при вероятно спиране поддръжката на информационната съгласуваност на Спешна помощ ", съобщи заместник-министър Мирослав Ненков.

Повод за конференцията е писмо от фирмата-изпълнител на услугата по обезпечаване на информационна съгласуваност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на незабавна помощ, в което се споделя, че компанията ще пристъпи към поетапно прекъсване на дейностите, считано от 14 август. Договорът с въпросната компания е изминал на 22.07.2017г., а здравното министерство е пристъпило към единствената законова процедура – оповестяване на нова социална поръчка.

Два месеца ще текат процедурите за избор на нова поддръжаща компания на информационно-комуникационната система на Спешна помощ. Стойността е с 1 млн. лева по-ниска от досегашната, а в изискванията е заложено компанията – контрагент да достави с мобилни паник-бутон и всеки от екипите на незабавната помощ.

Има построена и функционираща паралелна система за съгласуваност сред екипите, ЦСМП и тел. 112, което подсигурява, че няма да има закъснение на коли за спешна помощ, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите, уточни зам.-министъра и добави: Във всички ЦСМП са налични и действат архивиращи системи за признати и отработени сигнали. Категоричен съм, че разтърсвания няма да има – на процедура до подписването на нов контракт ще върнем остарелия режим, по който екипите са работили преди 2009г.

Най-страшното, което може да се случи, изясни още доктор Ненков, е краткотрайно адресите да бъдат писани на ръка. Това по никакъв метод не може да забави идването на екипите до адрес, безапелационни са шефовете на всички центрове за незабавна помощ в страната, с които Ненков се срещна по-рано през днешния ден.

На двете срещи – с шефовете на ЦСМП и с медиите – участва и шефа на Дирекция "Национална система 112 " инж. Цветомир Цеков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР