Линейка откара пребития българин във ВМА. Снимка: БГНЕСЖестоко пребит беше

...
Линейка откара пребития българин във ВМА. Снимка: БГНЕСЖестоко пребит беше
Коментари Харесай

Как институциите ни ще защитят правата на българите в Македония?

Линейка откара пребития българин във ВМА. Снимка: БГНЕС
Жестоко пребит беше нощес в Охрид 21-годишният Християн Пендиков, секретар на организацията „ Цар Борис Трети “. Македонски жител с българско съзнание.  „ Тук няма място за предатели като теб “ – с тези думи е нападнат в началото вербално, а по-късно и физически. Тази вечер той беше докаран в София с държавния „ Фалкон “ и настанен във ВМА със счупена долна челюст, фрактура на костната конструкция на синусите и други контузии. 

След случая институциите у нас реагираха съответно и демонстрираха ангажираност със случая. Определиха го като „ типична демонстрация на ненавист “ и настояха управляващите в Скопие да вземат превантивни ограничения. Сезирани са сътрудниците на България в Европейски Съюз и НАТО.

На среща в Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Протестна нота връчи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Тя посочи, че са нужни незабавни, съответни и целенасочени ограничения, които да подсигуряват превъзмогване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Република Северна Македония. Заместник-министър Петрова добави, че това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е създаване на ефикасен механизъм за отбрана на българите в Република Северна Македония и страната ни е подготвена да работи в партньорство със Скопие в тази посока, означи още тя.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пък организира незабавен телефонен диалог с сътрудника си в Скопие Оливер Спасовски.

Демерджиев изиска да бъде осведомен навреме за хода на следствието на тежкия престъпен случай. От своя страна сътрудника му пое ангажимент казусът да бъде позволен. Властите в Македония са задържали трима души за нападението над Пендиков

„ Такава ненавист не би трябвало да има “, съобщи българският вътрешен министър. Демерджиев прикани силите на реда в прилежащата ни страна да не позволяват сходни случаи в бъдеще. Той даде като образец напъните на българската полиция за опазване а публичния ред при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

Двамата министри се договориха за реализирането на двустранна среща в най-кратък период.

„ Очакваме този път правораздаването да си свърши работата. В последните седмици в обществените мрежи записваме огромна експанзия по отношение на локалните българи. На няколко пъти реагирахме с искане до локалните управляващи да вземат съответни ограничения, с цел да понижат това напрежение “, съобщи пред БНР посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов. По думите му българи, които се заявяват като такива в РСМ, са дискриминирани, маргинализирани, стигматизирани.

„ Това е главният проблем и той би трябвало да бъде решен. Иначе европейската интеграция на РСМ мъчно ще се реализира. Ако няма наказване, радикализацията продължава “, добави Ангелов. Според него казусът се корени в десетилетията антибългарска агитация, заложена в учебниците.

Парламентът ще изслуша във вторник служебния министър на външните работи Николай Милков по отношение на следващия случай на физическо посягане над българи и български жители в Република Северна Македония.

След този фрапиращ случай на ненавист институциите ни би трябвало да реагират твърдо и да употребяват всички механизми, с цел да накарат Скопие да съблюдава правата на българското малцинство. Иначе сходни произшествия ще има и в бъдеще.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР