Линда Маккензи е родена в Отава през 1979 г. и

...
Линда Маккензи е родена в Отава през 1979 г. и
Коментари Харесай

NATIONAL POST: България очаква много от първата си канадска двойка

Линда Маккензи е родена в Отава през 1979 година и прекарва тийнейджърските си години в Кортни, Британска Колумбия, дребен град по средата на остров Ванкувър. Сега държи лична пекарна и живее със брачна половинка си и двете им дъщери, третата е в университета.

Само дето младият мъж, който среща в Университета на Британска Колумбия и за който по-късно се омъжва, прясно добилият канадско гражданство Кирил Петков, неотдавна е определен за министър-председател на България.

Петкова в никакъв случай не е напускала Северна Америка и не знаела нищо за България, страна със седем милиона в Източна Европа, преди да срещне Петков в университета в края на 90-те години.

„ Той ми сподели, че България е на север от Гърция и аз към момента не бях сигурна къде е “, споделя Петкова.

„ Но тогава в никакъв случай не съм мислила, че ще се преместя тук, тъй че в действителност нямаше значение. Просто го харесвах.”

Петков и фамилията му имигрират във Виктория, когато той е на 14. Той става добър другар с близначката на Линда, която му е състудентка. Запознава се със брачната половинка си, когато и тя постъпва в същия университет - Университета на Британска Колумбия.

Животът на младата двойка върви бързо. Те се женят, когато са на 20, а първата им щерка Ванеса се ражда седмица преди да стартират четвъртата си година в университета. След като Петков приключва комерсиално обучение напролет на 2001 година, младото семейство подхваща пътешестване до България, обикаляйки цялата страна с ладата на родителите на Петков над 10 седмици.

„ Беше като интервал на меден месец — със брачна половинка ми, само че и със страната “, споделя Петкова.

След края на пътуването, Петков постъпва на работа в канадската компания McCain Foods в Брюксел, Белгия, и там Петкова приключва последния учебен срок на следването си по стопанска система. Тя завършва семестъра незабавно след раждането на Ванеса.

Петкови прекарат две години в Брюксел, преди Кирил да бъде изместен в Торонто, а по-късно още две години в Кеймбридж, Масачузетс, където той учи за магистър, а тя работи като теоретичен помощник в Харвард.

След две години в Съединени американски щати Петкови решили, че ще опитат да живеят в България няколко години и по-късно ще видят къде ще ги води животът. Петков приел работа в столицата София, като ръководещ първия огромен търговски парк в България. Но първо Петкова се преместила за малко назад на остров Ванкувър.

„ Не ми беше задоволително комфортно да родя в България, тъй че в действителност... се реалокирах при родителите си за два месеца “, споделя тя със смях, имайки поради втората им щерка Ема. Семейството отпътува от Канада за България, когато Ема е единствено на пет седмици, незабавно след издаването на паспорта.

" През 2007 година множеството българи, изключително по-възрастните, не говореха британски. Но по това време нямаше доста български курсове или запаси. „ Езикът беше в действителност сложен за мен “, споделя Петкова.

Българският се написа на кирилица, същата писменост, с която се написа на съветски. Но писмеността не била главното предизвикателство за Петкова.

„ Те имат доста повече времена от нас и имат мъжки и женски жанр, което греша през цялото време…. Все още върша доста неточности, само че българите са толкоз признателни. Те са толкоз сюрпризирани, че някой от Канада може да го научи.”

Петкова скоро можела да беседва с таксиметрови водачи, които не били привикнали да се срещат с хора, които са се преместили в България. „ Всяко такси, в което се качвах, беше като: „ О, познаваш ли този човек, Иван, от Торонто? Той ми е братовчед. Толкова е смешно, че ти си тук, а той е там! “

Не е чудно, че таксиметровите водачи са били сюрпризирани. През последните 30 години имаше всеобщо изселване от България, откогато границите на страната се отвориха след рухването на еднопартийния комунизъм.

Така че Петкови подценяват наклонността, когато се местят там. След ритейл парка Петков основава лична компания ProViotic, която създава първия в света веган пробиотик от цветето на кокиче.

Финансово самостоятелен от триумфа на ProViotic – артикул, предложен както от Опра Уинфри, по този начин и от великия тенис Новак Джокович, Петков насочва вниманието си към идващото потомство.

Той преподава свързани с Харвард бизнес и стопански курсове в Софийския университет, откогато се премесва в Българя, а през последните няколко години също оказва помощ на студенти да стават бизнесмени, всичко това гратис.

Двойката се снабдява с третата си щерка Ани през 2012 година След идването си в България Петкова се занимава с доброволческа активност, работи малко за неправителствена организация и по-късно се захваща с онлайн продажби за американска фешън компания. Нищо напълно подходящо; тя била затънала в коловоз и не била щастлива.

„ Не съм имала работа на цялостен работен ден от към седем години… Исках да се откажа и не знаех какво друго да върша ", споделя Линда.

В свободното си време Петкова пекла. Това било частично по нужда, тъй като година откакто идва в България, тя споделя: „ Разбрах, че имам проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на глутен. И тогава, няколко години по-късно, разбрах, че всичките ми дъщери имат същия проблем. Тук въобще нямаше ресурси… тъй че просто започнах да върша всичко от нулата.”

На всичкото от горната страна Ема, нейната междинна щерка, била диабетик.

Петкова имала прочут опит с тези положения — майка й Маргарет Макензи има цьолиакия. Диетолог, тя била създала своя лична примес от брашно.

„ Тя беше в челните редици на създаването на доста от тези безглутенови артикули и начинания, макар че не печелеше от това “, споделя Петкова.

Тя приспособява рецептите, с цел да бъдат допустимо най-безглутенови и нисковъглехидратни за дъщерите й. Приятелите й стартират да я молят да пече за рождените дни на децата им и „ всички ми споделяха, че би трябвало да отворя място “.

И преди три години и половина „ Отворих място! “ Купих дребен магазин за белгийски шоколад, сложих индустриална кухня от неръждаема стомана „ и започнахме да вършим торта “.

Това е началото на Amelie Sweet Shop, единствената в България пекарна без глутен. Освен че подготвя лакомства, които дъщерите й могат да ядат, Петкова предлага и печени на тези, които съблюдават веган, кето и сурова храна.

The National Post е канадски, англоезичен, закостенял всекидневен вестник.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР