Лимоните са природен дар, чиято консумация има безспорни и доказани

Лимоните са природен дар, чиято консумация има безспорни и доказани ...

Защо лимоните не са толкова полезни, за колкото ги мислим?

Лимоните са природен дар, чиято консумация има безспорни и доказани ползи. Плодът е изключителен източник на витамин С, ускорява метаболизма, контролира теглото, помага при простудни и грипни заболявания, има общоукрепващ и тонизиращ ефект.
Известна е ползата на лимоните при болести на белия дроб, отделителната система, нервната система, опорно-двигателния апарат. Има обаче състояния и заболявания, при които трябва да ги избягваме или поне да не злоупотребяваме с тях, тъй като противно на общоприетото мислене, лимоните не са чак толкова чудодейни и полезни, колкото считаме.
Учените отбелязват, че заради съдържанието на много киселина, лимоните увреждат зъбния емайл, причина са за повишена чувствителност на зъбите и влошават състоянието на язви и ранички в устната кухина. По същата причина са опасност и за стомаха – дразнят лигавицата му, когато се употребяват в чист вид. Консумацията на голямо количество лимонов сок с вода може е причина за появата на парещи киселини. Лимонът е една от храните и най-честият плод, предизвикващ гастроезофагеалната рефлуксна болест. При дълга и прекомерна употреба може да има още по-тежки последици – поява на пептични язви.

Богатото им съдържание на полезния витамин С се превръща във вреда, когато прекалим и превишим дневната доза. Излишъкът на този витамин предизвиква гадене. Плодът представлява опасност за жлъчката и бъбреците, водейки до образуване на камъни в тях. Диуретичният му ефект може да доведе до дехидратация.
Голямото количество витамин С в лимоните, консумирани без мярка, причинява прекомерно увеличаване на желязото в кръвта, което е опасно за здравето.
След продължителна или засилена консумация на лимони може да изпитаме главоболие или да събудим мигрената. Плодът съдържа тирамин – аминокиселина, стимулираща притока на кръв към мозъка, която е причина за този неприятен страничен ефект от консумацията му.
Препоръчваме ви да не преустановявате употребата на лимони, но да е в разумно количество, следейки да не превишавате препоръчителната доза на вит. С, както и да се стремите по възможност да не са в чист вид, а добавени към напитки и ястия.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com