Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата

...
Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата
Коментари Харесай

Лагард: Лихвите по кредитирането в еврозоната ще останат високи

Лихвите по кредитирането в еврозоната евентуално към този момент са достигнали най-високата си стойност, само че ще останат високи толкоз дълго, колкото е належащо за преодоляване на инфлацията. Това съобщи президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.
Пред Комисията по стопански въпроси на Европарламента тя сподели, че съгласно ЕЦБ лихвите са достигнали равнища, които, в случай че се поддържат задоволително дълго време, ще допринесат доста за своевременното връщане на инфлацията към задачата от 2%.
В средата на септември ЕЦБ увеличи главните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им равнище в историята на еврозоната. Решението бе взето макар страховете от закъснение на стопанската система. 
Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема поради страданията, които с рестриктивната си парична политика предизвиква на европейците, изключително на хората с променлива рента по ипотеките.  Много икономисти приканиха институцията да се откаже от повдигането на лихвите, с цел да избегне закъснение на стопанската система на фона на свиването на корпоративните вложения и по-ниското търсене за експорт.
По-рано този месец упованията за европейския икономическия напредък бяха намалени до скромните 0,8 на 100 за 2023 година по отношение на пролетните прогнози за 1% и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата интензивност в Германия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР