Лихвите по италианските дългови книжа достигнаха минимални стойности благодарение на

...
Лихвите по италианските дългови книжа достигнаха минимални стойности благодарение на
Коментари Харесай

Ефектът Марио Драги понижи лихвите по италианския дълг до исторически минимум

Лихвите по италианските дългови бумаги доближиха минимални стойности с помощта на въздействието върху пазарите на появяването на сцената на Марио Драги, някогашния началник на Европейската централна банка (ЕЦБ), който бе претрупан със съставянето на държавно управление на националното единение, съобщи Франс прес.
Лихвите по 10-годишните италиански облигации се колебаеха през днешния ден към 0,50 %, което исторически е най-ниското им ниво, отбелязва Българска телеграфна агенция. Предишният рекорден най-малко, 0,518 %, беше регистриран в средата на декември. Инвеститорите са повече от въодушевени от концепцията Италия да има държавно управление отпред с Марио Драги, за който се счита, че е избавил еврозоната през 2012 година в разгара на дълговата рецесия.
Спредът или разликата сред лихвите по 10-годишните облигации на Италия и Германия мина под прага от 100 пункта в петък за първи път от 2015 година.
Днес спредът беше 96 базисни пункта по отношение на 105,61 пункта на 3 февруари, когато " Супер Марио " беше претрупан със сформирането на държавно управление. Равнището на индикатора през вчерашния ден беше още по-ниско - 93,74 пункта.
Италия сходно на съседите си се възползва от " тежката артилерия ", пусната от ЕЦБ през 2020 година за битка против вредите, нанесени от Ковид-19, и това също изяснява този забележителен спад на лихвите, отбелязва Агенция Франс Прес. ЕЦБ изкупува огромно дългови бумаги, което способства за усмиряване на финансовите пазари. Интересът на вложителите към италианските десетгодишни облигации е по-голям и тъй като лихвите по тях са позитивни на фона на негативната рентабилност немските и френските облигации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР