Лихвите по ипотечните кредити се покачват до най-високото си ниво от 21 години

...
Ипотечните лихви в САЩ се повишиха тази седмица, като достигнаха
Коментари Харесай

Ипотечните лихви в САЩ се повишиха тази седмица, като достигнаха най-високото си ниво от 21 години.

30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент достигна средно 7,09% през седмицата, приключваща на 17 август, спрямо 6,96% предходната седмица, според данни от Freddie Mac, публикувани в четвъртък. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент беше 5,13%.

Лихвите са над 6,5% от края на май и се повишават от средата на юли. Последният път, когато лихвите бяха над 7%, беше през ноември миналата година, когато достигнаха 7,08%. Средната лихва за тази седмица е най-високата за 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент от април 2002 г., когато беше 7,13%.

Лихвите по ипотечните кредити се повишиха по време на историческата кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвите, изпращайки достъпността на жилищата до най-ниското ниво от няколко десетилетия. Закупуването на жилище е по-скъпо поради допълнителните разходи за финансиране на ипотеката, а собствениците на жилища, които преди са заключили по-ниски лихви, не са склонни да продават. Комбинацията от ниски запаси и високи разходи притисна потенциалните купувачи на жилища, изпращайки продажбите на жилища с около 20% по-ниски в сравнение с преди година.

„Икономиката продължава да се справя по-добре от очакваното и доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши, което доведе до покачване на лихвите по ипотечните кредити“, каза Сам Кхатър, главен икономист на Freddie Mac. „Търсенето е повлияно от насрещния вятър в достъпността, но ниските запаси остават основната причина за забавянето на продажбите на жилища.“

Средната лихва по ипотека се основава на молби за ипотека, които Freddie Mac получава от хиляди кредитори в цялата страна. Проучването включва само кредитополучатели, които дават 20% намаление и имат отличен кредит.

Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР