Лихвите по депозитите в България едва се отлепиха от нулата

...
Лихвите по депозитите в България едва се отлепиха от нулата
Коментари Харесай

Преди 10 години вложенията в банката ни носеха 5% лихва, днес почти нищо

Лихвите по депозитите в България едвам се отлепиха от нулата в последната година. Официалната статистика на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че към декември 2023 година междинният лихвен % по най-масовия депозит в левове за семействата доближава 0.95% по отношение на 0.33% година по-рано.

Въпреки плавния растеж депозитите за хората в банките в България към момента остават с надалеч по-малка рентабилност спрямо преди 10 години, когато лихвите доближиха 5%, а банките се бореха за всеки притеглен запас. Сега картината е много по-различна – банките са цялостни с пари. Общо в банковата система към края на 2023 година има 127 милиарда лева инвестиции, което е безспорен връх в стопанската история на страната, написа Economic. От тях към половината са точно на семействата. И макар ниските лихви по вложенията, българите не престават стремително да вкарват пари в системата.

При компаниите лихвите по депозитите порастват по-бързо – сходно на тези по заемите. Докато преди две години бизнесът трябваше да заплаща на банките, с цел да държат парите им поради негативните лихви и таксите за обслужване, в този момент всеобщите депозити в левове за бизнеса към този момент носят рентабилност от към 2.25%. Лихвите по фирмените депозити в евро пък порастват още по-бързо до близо 3% към предишния месец по отношение на под 0.5% преди година.

Кредити

И до момента в който при депозитите въпреки всичко има осезаема динамичност, при заемите тя е по-слабо изразена, изключително при жилищните заеми. За следващ месец статистиката демонстрира задържане на междинните лихвени проценти по ипотечните заеми на равнище от към 2.6%. Цената на ипотечните заеми в България значително се пресмята на база размера на депозитите и поради огромната ликвидна маса в банките лихвите по жилищните заеми не престават да бъдат толкоз ниски. Така на процедура лихвите тук не се повлияват от решенията на Европейската централна банка и показателя Euribor. Това е и повода да вземем за пример лихвите по ипотечните заеми в България да са измежду най-ниските по отношение на тези от страните в еврозоната.

А Българската национална банка към този момент и не чака те да порастват толкоз бързо през тази година, колкото преди три месеца, стана ясно от последната ѝ икономическа прогноза. Институцията към този момент е и по-скромна в упованията си за усмиряване на кредитния взрив.

Статистиката демонстрира още, че обичайно за България през празничния декември още веднъж се повишават лихвите по потребителските заеми. Последният месец от годината обичайно е обвързван с повече разходи и повече заеми.

Що се отнася до компаниите – при тях в последната година лихвите по заемите порастват най-бързо. Само в границите на 12 месеца дребните заеми в левове и евро скочиха с към 1.5 пункта, а по-големите – с близо 2 пункта според от валутата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР