Лихвата по откриване на разплащателна сметка се е вдигнала с

...
Лихвата по откриване на разплащателна сметка се е вдигнала с
Коментари Харесай

Банките вдигнали таксите

Лихвата по разкриване на разплащателна сметка се е вдигнала с 1 лев за година, като в този момент банките взимат приблизително по 4,17 лв. за тази услуга, демонстрират данните на Българска народна банка. С лев по-скъпо към този момент се заплаща и за разкриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея, като таксата е приблизително 3,10 при 2,15 лв. преди година.

За обслужване на сметка банките взимат по 4 лв. на месец, а в случай че към нея има и дебитна карта таксата е 2,77 лв. на месец.
Най-много за година е поскъпнало закриването на сметка в офис на банката, открита преди 6 месеца, като това към този момент ни коства 4,13 лв., до момента в който преди година услугата е била безвъзмездна, регистрира Българска народна банка.

Повече заплащат клиентите на банките за внасяне на пари на каса, като таксата е 1,87 лв. за суми до 3091 лв., а за по-големи – най-малко 2,50 лв. или 0,24% от сумата. За съпоставяне преди година междинната такса е била 1,20 лв. за суми до 3064 лв..

Увеличени за година са и таксите, които банките ни взимат за изтегляне на пари в брой, като за суми до 1000 лв. тя е 4,10 лв. при 3,55 лв. преди година. За по-големи суми таксата е приблизително 0,66% от сумата, само че най-малко 6,86 лв.. За изтегляне от банкомат на банката, на която е картата ви таксата към този момент е 0,39 лева, при 0,29 лева преди година.

Как банките у нас дефинират лихвите по заеми

Въз основа на подадената от банките информация се открива, че за услугите „ Внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката “, „ Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лева “, „ Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката “ и „ Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка “ банките ползват друг метод за установяване на размера на таксите.
 Българска народна банка Българска народна банка
Българска народна банка пресмята междинен размер на таксите за всеки от употребяваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, употребяващи съответния метод, изясняват от Българска народна банка. Така да вземем за пример за изтегляне на пари от банкомат някои банки взимат най-малко 0,30 лв. или 0,14% от изтеглената сума. Ако ползвате различен банкомат, то таксата е най-малко 1,19 лв. или 0,19% от изтегленото.

Все още остава безвъзмездна услугата заплащане на ПОС, без значение дали той е на вашата или непозната банка.

Не по този начин обаче стоят нещата при кредитните преводи, като за подобен на книжен притежател банките към този момент взимат 3,90 лв. при 3,05 лв. преди година. Запазва се таксата при онлайн банкиране – 0,46 лв.. Ако кредитният превод  е на книжен притежател през БИСЕР, то ви взимат приблизително 5,66 лв., а онлайн таксата е 1,15 лв..
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР