Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари

...
Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари
Коментари Харесай

Много Важна Информация За Всички Българи Със Заем Или Кредит, Знайте Си Правата, За Да Не Се Минете! Вече Нямат Право Да Ви

„ Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари са престояли при получателя за избран интервал от време. Когато този интервал е скъсен, то явно и това заплащане би трябвало да бъде кратко ”, разяснява Маргаритов. И добави, че за останалия интервал на контракта потребителят следва да дължи единствено главницата.

Председателят на КЗП предизвести, че в случаите, в които потребителят изпадне в веселба, кредиторът има право да разгласи заема за предварително дължим и да получи компенсации за оставащия интервал на контракта в размер главния лихвен % плюс 10 пункта. Други такси или заплащания обаче не могат да бъдат изисквани.

За да не се стига до усложняване на връзките кредитор-потребител, Маргаритов предложи тегленето на заеми да не бъде „ кратковременен подтик ”, а да се възнамерява. „ Дори и да има остра нужда от „ бързи пари ”, да се направи деликатна преценка какво тъкмо се взима и какво би трябвало да се върне. Винаги да си даваме сметка дали, в случай че в този момент сме в усложнение и доста желаем да вземем заем, то това няма да ни въвлече в усложнение за по-дълъг интервал от време ”, подчертава той и добави, че този метод стои в основата на опцията след това потребителят да изплаща регулярно вноските си по заема. Преди изтегляне на заем Маргаритов посъветва да се преглеждат повече от една предложения и подсети, че на пазара сега оперират над 50 регистрирани в Българска народна банка финансови институции за разпределяне на заеми на консуматори. „ Има към този момент и опция за потреблението на кредитни консултанти. Съществува общоприет европейски формуляр, който може да бъде изтеглен от интернет страницата на КЗП. Той е наложителен атрибут в преддоговорните връзки и в него би трябвало да се съдържат всички основни детайли по повод размера на заема, спомагателните такси, лихвеният % и така нататък ”, добави ръководителят.

След като в първите години на по-интензивно прилагане на бързи заеми условието за сключване на запис на заповед при подписване на контракт за заем е засегнало доста консуматори, законът е въвел ограничаване това да не може да става без единодушието на потребителя, уточни Маргаритов. „ Тези дейности са доста затормозяващи, тъй като съставляват абсолютно волеизявление за вдишване на финансов ангажимент и то в целия размер на заема и даже в по-голям ”, посочи той. И посъветва хората да внимават при отпущането на заема наред с контракта да не им бъде показан недобросъвестно и менителничен резултат, тъй като при подписването му ще бъдат обвързани.

В студиото на „ Бизнес старт ” Маргаритов заключи, че през последните две години КЗП е прегледала общите условия на всички небанкови финансови институции, които отпускат заеми на консуматори. В доста от случаите при разкриване на неравноправни клаузи търговците непринудено са ги отстранявали. „ Ако не сме обхванали всички, сигурно и нововъзникналите ще бъдат прегледани, когато бъдат регистрирани в Българска народна банка. По думите на ръководителя пстъпващите в Комисията тъжби от жители най-много са свързани с условието на спомагателни нерегламентирани такси. на финала той настоя при възникването на проблеми по отношение на осъществяването на контракта, потребителите да търсят съдействието на институциите. Най-наред би трябвало да се извърнат към предоставилата заема финансова институция и кредитните консултанти, а на идващ стадий – към КЗП като надзорен орган и към Помирителната комисия за платежни разногласия за намиране на задоволително решение и за двете страни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР