Лихварството - даване на собствени пари назаем срещу лихва, не

...
Лихварството - даване на собствени пари назаем срещу лихва, не
Коментари Харесай

Лихварството не е престъпление

Лихварството - предоставяне на лични пари назаем против рента, не е закононарушение. Това обясни Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) по искане на юристи, заяви уеб сайтът за правни вести news.lex.bg
Върховен касационен съд обърна преобладаващата до момента процедура, като одобри, че по тази наредба не се преследват лихварите, разяснява изданието. В тълкувателното решение буквално е записано: " Предоставянето по занимание на заеми/кредити със средства, които не са набрани посредством обществено привличане на влогове или други възстановими средства, не съставлява банкова активност и нейното реализиране без позволение не реализира състава на закононарушението по член 252, алинея 1 от Наказателен кодекс ".
Наказателната гилдия на Върховен касационен съд образува тълкувателното си дело по искане на Висшия адвокатски съвет през 2020 година, напомня изданието До този миг преобладаващата процедура на Върховен касационен съд беше, че систематичното разпределяне на заеми против рента е банково кредитиране, макар че заемът се отпуска не с привлечени средства, както вършат банките, а с персонален запас.
Тълкувателното решение съгласно обявата значи, че класическото лихварство, при което човек дава лични пари назаем против големи лихви, не може да се преследва по тази наредба в Наказателен кодекс, а няма и друга, чийто състав да покрива тази активност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР