Лихтенщайн. Ha 07.05.2018 в рамките на програмата на посолството на

...
Лихтенщайн. Ha 07.05.2018 в рамките на програмата на посолството на
Коментари Харесай

В Националния музей на Княжество Лихтенщайн бе открита изложба „Богатството на българските народни носии“

Лихтенщайн. Ha 07.05.2018 в границите на програмата на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за отбелязване на Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз 2018, в Националния музей на Княжество Лихтенщайн бе открита галерия " Богатството на българските национални носии ", представяща част от богатата експозиция на обичайни български носии на Етнографския музей в Пловдив. Това оповестиха от Посолството. Изложбата бе проведена от посолството на Република България в Конфедерация Швейцария взаимно с Лихтенщайнския народен музей и с поддръжката на почетния консул на Република България в Княжество Лихтенщайн, господин Хелмут Шверцлер.
При откриването на изложбата шефът на Лихтенщайнския народен музей, проф. Райнер Фолкомер акцентира извънредно положителното съдействие на музея с посолството на Република България в Берн, с помощта на което сме очевидци и на този деен културен продан сред двете страни в последните няколко години. В своето одобрение към гостите - над 50 представители на политическия, културен и бизнес хайлайф на Лихтенщайн и Швейцария,сред които народен представител от Националния парламент на Швейцария и принцеса Хилдеград декор Лихтенщайн, посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария, Н.Пр. Д-р Меглена Плугчиева означи стремежът посолството ни, в границите на програмата за отбелязване на Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз 2018, да провежда освен политически, само че и редица културни събития, които да презентират богатото културно-историческо завещание на страната ни, тъй като културата, изкуството, общата история не знаят граници и те са тези, които свързват и сплотяват страните на нашия континент, в общия ни дом - Европа.
Изложбата показва 12 обичайни, достоверни български дрехи от разнообразни райони на България, които са дребна част от богатия музеен фонд на Регионален етнографски музей Пловдив. На откриването участва персонално и шефът на музея доцент доктор Ангел Янков, който сърдечно благодари на проф. Фолкомер за отправената покана музеят да гостува в Лихтенщайн със своя експозиция, както и на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за оказаното подпомагане по организирането и. Той употребява опцията и насочи покана към Лихтенщайнския народен музей да гостува през 2019г.,когато градът ще бъде Културна столица на Европа в Регионални етнографски музей Пловдив със своя експозиция.Поканата бе призната на драго сърце и непринудено се образува група от искащи да посетят страната ни и особено гр. Пловдив през 2019г. Посетителите демонстрираха огромен интерес към неповторимите експонати и приветстваха дребните бългърчета в национални носии, които на немски език поздравиха гостите.
Изложбата ще продължи до 27 май 2018г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР