Лихар срещу Франция През 1883 гражданите на малкия испански град Лихар

...
Лихар срещу Франция
През 1883 гражданите на малкия испански град Лихар
Коментари Харесай

Някои от най-необичайните войни от историята

Лихар против Франция

През 1883 жителите на дребния испански град Лихар са ядосани, откакто чуват, че по време на визитата му в Париж, кралят им Алфонсо XII  бил афектиран и нападнат от френския народ по парижките улици. В отговор на това кметът на Лихар – Дон Мигел Гарсия Саез, както и 300 негови съграждани афишират война на Франция – на 14.10.1883. По време на войната не е изстрелян нито един изстрел и няма нито една жертва от страните участници. 93 години по-късно, през 1976, крал Хуан Карлос посещава Париж – аудиенция, по време на която към него се отнасят с голямо почитание. През 1981 градският съвет на Лихар взема решение, че „ с оглед отличното отношение на французите “ те ще прекратят военните дейности и ще разгласят завършек на войната с Франция.

Войната за дървената кофа

Войната стартира през 1325 година, когато сред Модена и Болоня поражда спор за нещо извънредно извънредно – дървен съд, сходен на кофа. Проблемът стартира, откакто група бойци от Модена нахлуват в Болоня и открадват съда. Тогава Болоня афишира война на Модена. Тя се води в продължение на 20 години, само че Болоня по този начин и не съумява да си върне дървения съд. Той и до през днешния ден се съхранява в камбанарията на Модена.

Парагвайската война

Президентът на Парагвай – Франсиско Солано Лопес, бил голям обожател на Наполеон Бонапарт. Той гледал на себе си като на умел стратег и отличен пълководец, само че му липсвало нещо, което да потвърди уменията му – война. За да позволи този проблем, през 1864 година Франсиско Солано Лопес афишира война на три от прилежащите на Парагвай страни – Аржентина, Бразилия и Уругвай. Изходът от войната? Парагвай е съвсем напълно погубен. Смята се, че към 90% от мъжете в страната умират по време на спора – от противников армии, заболявания или апетит. Парагвайската война е считана за една от най-ненужните борби в историята, защото Лопес не е имал причина да я афишира.

Войната в Арустук

Това е боен спор сред Съединени американски щати и Англия, воден наоколо до границата на щата Мейн. След войната от 1812 година английските сили към момента окупират огромна част от източен Мейн и въпреки че няма военни елементи, регионът е считан за английска територия. През зимата на 1838 година американски дърводелци секат дърва точно в тази противоречива територия, вследствие на което Англия изпраща бойци в региона. Тогава на мястото идват и американски военни и напрежението се ускорява. Веднъж даже американските елементи по простъпка получават голямо количество свинско месо и фасул, предопределено за британците. Поради тази причина спорът е прочут като „ Войната със свинско месо и фасул “. В продължение на съвсем година двете страни чакат нападението на другата, само че в последна сметка държавните управления на страните съумяват да се спогодят. Англия се съгласява да върне източната част на Мейн, а в подмяна на това американските бойци се отдръпват от региона. В тази война няма борби, само че има стотици смъртни случай поради заболявания и пострадвания.

335-годишната война

Тази война се води сред Холандия и островите Сили (45 километра югозападно от Ландс Енд, Англия). Войната стартира през 1651 година, само че доста скоро била забравена. Изминават 3 века преди двете страни да подпишат кротичък контракт – през 1986 като по този метод трансформират войната в най-дългата в човешката история.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР