Лифшиц, на 85 години, и 79-годишната Нурит Купър бяха освободени

...
Лифшиц, на 85 години, и 79-годишната Нурит Купър бяха освободени
Коментари Харесай

Йохевед Лифшиц след 17 дни в плен: Преминах през ада, бях в мрежата от подземни тунели в Газа

Лифшиц, на 85 години, и 79-годишната Нурит Купър бяха освободени в неделя вечерта. Двете дами, жителки на кибуца Нир Оз, бяха откарани в болница " Ичилов " в Тел Авив. Те бяха измежду над 200-те заложници, похитени на 7 октомври от селища наоколо до границата с Газа. Смята се, че 83-годишният брачен партньор на Лифшиц - Одед, и 84-годишният брачен партньор на Купър - Амирам, са към момента в плен .

" Започнаха да вилнеят в нашия кибуц . Взеха ме за заложничка. Качиха ме на мотоциклет и потеглиха през буйната растителност ", спомня си Лифшиц. Тя споделя, че е имала проблеми с дишането, откакто са я пребили с пръчки по време на пътуването до Газа.

" Взривиха електрическата ограда, онази специфична ограда, чието създаване струваше два милиарда и половина $, само че не оказа помощ по никакъв метод ", изясни Лифшиц.

" Много похитители нахлуха в домовете ни. Пребиха хората, взеха някои за заложници. Не правеха разлика сред млади и възрастни. Не знаехме къде ни водят. Беше доста мъчително прекарване. В последна сметка се оказахме пред входовете на тунели. По пътя натам лежах върху един мотор, краката ми бяха на една страна, а торса - на друга. Удряха ме. Заведоха ни до входа на тунелите. Пристигнахме в един от тях и вървяхме километри по мокра пръст. Има гигантска система от тунели, наподобяващи на паяжини. Вкараха ни в огромна зала, където имаше към 25 души ".

Лифшиц описа, че в последна сметка са стигнали до нещо, което тя назовава " зала ", където са отделили петима от заложниците от нейния кибуц.

След първичното принуждение към нея са се отнасяли добре.

" Лежахме там на матраци. Погрижиха се за санитарната страна на обстановката и доктор идваше на всеки два-три дни, с цел да види какво се случва с нас . Медикът поемаше отговорност и носеше медикаменти, а в случай че нямаше медикаменти, тогава идваше с техни генерици ", сподели старата жена, описвайки 17-те си дни в плен.

Снимка: ТПС/БТА

" Казахме им да не се пробват да договарят с нас. Те говореха за всевъзможни неща. Бяха доста отзивчиви. Ние ядяхме това, което и те. Пита с бяло сирене, топено сирене и краставици ", описа Лифшиц за похитителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР