Лифшиц и нейният съпруг са били отвлечени от кибуца Нир

...
Лифшиц и нейният съпруг са били отвлечени от кибуца Нир
Коментари Харесай

Минах през ада: Заложничка на “Хамас” била удряна с пръчки, но т...

Лифшиц и нейният брачен партньор са били отвлечени от кибуца Нир Оз в Южен Израел от въоръжени мъже на " Хамас " на мотоциклети и отведени мрежата от тунели под линията Газа. " Хамас " нахлуват в техния кибуц в ранните часове на 7 октомври, избивайки дребната общественост. Смята се, че всеки четвърти гражданин е бил или погубен, или похитен, в това число и доста деца.

 

Пред медиите 85-годишната жена споделя, че е била удряна с пръчки по пътя, само че по-голямата част от заложниците са били третирани добре. Мъжът й към момента остава в плен на групировката. Кадри от освобождението на двете пленнички на " Хамас " демонстрира по какъв начин Лишфиц се ръкува с един от похитителите си. На видеото се чува " Салам " - арабската дума за мир.

 

Говорейки на конференция от болница в Тел Авив, единствено няколко часа след освобождението си, Лишфиц изясни какво се е случило. 85-годишната жена е била принудена да върви няколко километра по мокра земя. Въпреки че твърди, че похитителите са се отнасяли добре, Лишфиц споделя, че е " предходна през пъкъла " и е получила натъртвания.

Yocheved Lifshitz, 85, and Nurit Cooper, 79, were taken out of Gaza at the Rafah crossing into Egypt, where they were put into ambulances, according to footage shown on Egyptian TV.
— Sky News (@SkyNews)
След идването й в тунелите под Газа, бойците на " Хамас " уверили заложниците, че няма да ги наранят, " тъй като имат вяра в Корана ". Самата Лифшиц разказва изискванията, в които е държана като " чисти ", а защитата - като грижовна към всеки подробност. Заложниците били хранени с бяло сирене и краставици - храната, която самите похитители консумирали. 

 

85-годишната жена и брачният партньор й са известни деятели, които оказват помощ за превозването на хора от Газа до лечебни заведения в Израел. Мъжът на Лишфиц - Одед, е публицист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците. Той приказва арабски и е работил за естник Ал-Хамишмар, издаван в Израел и палестинските територии.

 

Според Националния съюз на публицистите през 1972 година той пази правата на бедуините, които са били прогонени от домовете си в региона на Рафах, южно от Газа. През 1982 година той е измежду първите публицисти, които оповестяват за клането в палестинските бежански лагери в Бейрут.

Той и брачната половинка му съосновават техния кибуц Нир Оз и откакто напуща работата си във вестника, Одед написа за локалната преса и разгласява отзиви във вестник Haaretz.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР