Лидл България“ ще намали въглеродните си емисии в България с

...
Лидл България“ ще намали въглеродните си емисии в България с
Коментари Харесай

Зелената трансформация в ритейла

„ Лидл България “ ще понижи въглеродните си излъчвания в България с 95% до 2030 година

Mного компании стартират последователно да трансформират метода, по който вършат своя бизнес. От една страна, поради все по-засилващите се екологични провокации, а от друга, поради изменящите се потребителски упования за по-устойчиви артикули и услуги. Някои от тях отдавана са поели по този път и през днешния ден към този момент могат да се похвалят с сполучливо внедрени зелени практики във всеки стадий от активността си. Един от водачите – „ Лидл България “, следва убеждението, че устойчивата смяна може да бъде реализирана единствено когато всички дружно – търговци, снабдители и клиенти, действаме дейно за едно по-добро на следващия ден. Ето за какво компанията работи от години както на оперативно равнище, по този начин и със своите снабдители, с което съумява да трансформира бизнеса си на всички нива. По този метод веригата дава опция на своите клиенти за един елементарен и наличен резистентен избор.

Компанията подхваща още по-смели стъпки

Пример за това са напъните и задължението й към световните промени в климата. В своята дълготрайна климатична тактика от 2021 година ритейлърът си сложи амбициозната цел да понижи оперативните си въглеродни излъчвания в България с 95% до 2030 година спрямо 2019 година В същото време Lidl на световно равнище преглежда опциите за понижаване на въглеродните излъчвания и във връзка с веригата си на доставки. Ето за какво тя се ангажира да насърчи тези снабдители, виновни за по-голямата част от генерираните излъчвания на веригата, да дефинират лични климатични цели до 2026 година Работата с тях, в това число и на локално равнище в България, стартира още от тази година.

Продуктите

В магазините на Lidl предходната година, първи измежду огромните хипермаркети, се появиха и климатично неутрални веган и вегетариански хранителни артикули Vemondo. По-късно те бяха допълнени и с климатично неутрални нехранителни артикули, създадени от 100% рециклирана пластмаса, а от тази година и с климатично неутрални козметични и почистващи препарати под личните марки Cien nature и W5 nature. Така компанията дообогати своя подбор от устойчиви оферти. Те дават опция на клиентите на налична цена и без да вършат компромис с качеството, да допринесат за запазване на околната среда. В магазините на веригата се оферират над 1160 продукта със документи, които подсигуряват техния екологичен и/или обществено обективен генезис. Освен да предлага устойчиви оферти, компанията работи за понижаване на въглеродните излъчвания и запазване на ресурсите и посредством механизми за понижаване на питателните боклуци. Благодарение на взаимната си акция с Българската хранителна банка „ Без разхищаване – с огромно понижение “ за по-малко от две години тя е съумяла да избави храна на стойност над 2,4 млн. лева

Транспортът и логистиката

Наред с доста други ограничения това включва усъвършенстване на товарите и редуциране на междинното разстояние на всеки превозен палет, тъй че продуктите да идват по един по-екологичен метод. А също и във връзка с събирането и сортирането на вторичните опаковки и фолиа в складовете и магазините на Lidl – 100% от които се предават за преработване. А още по-интересното е, че част от този материал се връща назад в компанията – да вземем за пример под формата на торби за извършване на покупки за многократна приложимост, създадени от 100% рециклирано лично фолио.

Инфраструктура

Не по-малко са и ограниченията, свързани със постройките на Lidl и оборудването в тях. През тази година веригата в България разгласи прекосяването към закупуване на 100% зелена сила. Краткосрочните й проекти включват създаване на десетки фотоволтаични системи върху покривите на двата логистични центъра и част от магазините в страната. Освен това от години всички здания на компанията са сертифицирани за зелено строителство със стандартите ISO 50001 (2018) и EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiency). По този метод „ Лидл България “ реализира по-малко енергийно ползване, по-малко потребление на вода и по-малко вложена сила в материали още при самия градеж. Всички магазини, складови бази и административни здания са към този момент напълно оборудвани с LED осветяване, от което се пестят над 3 млн. kWh сила (около 1547 tCO2e) годишно. Подмяната на хладилните сътрудници в инсталациите за продуктово изстудяване са довели за две години до понижение на въглеродния отпечатък с над 4600 tCO2e. Всички обекти са снабдени с умни щори и с новаторски автоматизирани системи за надзор, които ръководят по допустимо най-ефективен метод енергийното ползване. Включително и температурата в пространствата, с което пестят запаси и в същото време обезпечават комфорт за хората и качество и прохлада на храните.

Чрез усъвършенстване и трансформиране на процесите на всички равнища в бизнеса си, обхващайки цялата верига за основаване на стойност, „ Лидл България “ съумява да предложи на своите клиенти освен добавена стойност. Но и да направи устойчивостта за клиентите си по-достъпна.

Алек Вучков. Текстът е оповестен в бр. 09/22 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР