Лидерската среща в парламента, по покана на БСП, приключи. Тя

...
Лидерската среща в парламента, по покана на БСП, приключи. Тя
Коментари Харесай

След лидерската среща: Борисов допусна експертен/технически кабинет с ГЕРБ и БСП след нови избори, ДПС приветства това

Лидерската среща в Народното събрание, по покана на Българска социалистическа партия, завърши. Тя се организира намерено сред Корнелия Нинова и отзовалите се трима нейни сътрудници - водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, на Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ и на " Български Възход " Стефан Янев.

Към момента обединяване по политики и цели не може да има, и че по всяка възможност вървим към нови предварителни избори - пети подред, стана ясно от срещата. Бойко Борисов позволи експертен/технически кабинет с ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че след нови избори, а Движение за права и свободи приветства това

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи през вчерашния ден, че партията му не може да поддържа или да взе участие в кабинет с мандат на Българска социалистическа партия. На влизане за срещата той изясни, че гледа на диалозите като на опит за възобновяване на разговора. " Това е опит да се върне естествения разговор ", уточни той.

В началото на срещата Нинова напомни, че президентът е връчил точно на тях третия мандат, тъй като в сложни моменти Българска социалистическа партия са потвърдили, че са виновна партия, която търси разговор. Тя уточни, че социалистите са сюрпризирани от отсъствието на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " и разчитат в това липса на воля и предпочитание за справяне с наболелите проблеми.

" Нашето предпочитание е по какъв начин преодолявайки политическата рецесия, решаваме останалите рецесии, с цялостното схващане, че сме разнообразни партии, като идеология, само че да намерим диалог по значимите за България въпроси ", уточни тя и изрече разочарованието си, че водачите на Политическа партия и Демократична България отсъстват от тази среща.

Нинова открои четири значими въпроси : Законите по Плана за възобновяване, за бюджета за 2023 година, влизането ни в Шенген и правосъдната промяна.

" Ако има предпочитание, ще се откри метод, в случай че не - ще се откри причина. Изправени сме пред редица провокации. Благодаря Ви, че се отзовахте на тази среща, оценяваме високо това ", обърна се тя към водачите, които почетоха срещата.

Борисов: Сега няма по какъв начин да ви подкрепим, само че показваме почитание

Моят отговор е най-лесният, поради решението на конгреса ни, само че ще беседвам с сътрудниците то да не бъде спънка да подкрепим експертно или програмно държавно управление, сподели а ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че се е отзовал на поканата от почитание към гласоподавателите на левицата и към самата Нинова. Начинът, по който беше отправена поканата, задължаваше да се явим, изясни Борисов. Той добави, че приветства опита на водача на Българска социалистическа партия да провокира разговор сред политическите сили, за диалог по какъв начин най-малко виждат идващите месеци.

" Аз съм уверен, че отиваме за пети път на избори. След петия отново същото ще се приказва, в случай че на сходен формат авансово не се изговори по какъв начин ще бъде образувано идващото държавно управление, посочи ръководителят на ГЕРБ. Борисов означи, че през днешния ден в зала " Изток " не участват някогашните съдружни сътрудници на Българска социалистическа партия - " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ". Още повече, че към този момент ги няма разграничителните линии, свързани с военната поддръжка за Украйна , със закупуването на изтребителите ", сподели Борисов..

И напомни, че на държавното управление на Николай Габровски, препоръчано с първия мандат - на ГЕРБ-СДС, не му е достигнало малко, тъй като този диалог не се е провел преди гласуването. Ако имахме сходно решение къде може да се направи държавно управление, и президентът Радев щеше да се съобрази с това, уверен е Бойко Борисов. На нас не ни стигна мъдрост, акцентира той. И уточни, че сега има добре работещ парламент, само че в това време не може да се излъчи държавно управление.

Най-лесно е още месец акция, приказки, никой не желае съществено да огледа на ръководството, тъй като е доста тежко, продължи Борисов. Приемам, добави той, вашите упреци за модела, кой то ние сме следвали, само че две години към този момент имаме модел " Радев ", какво по-добро се случи, разяснява водачът на ГЕРБ. Борисов заявява, че партията му ще направи всичко допустимо да лидира процеса с правосъдната промяна.

Карадайъ: Отсега да създем изискванията и предпоставките за разговор след следващите ненужни предварителни избори


Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ означи, че с оглед изчезналите водачи на партии, поканени на срещата, само че не пристигнали, ще се върви към следващите предварителни избори.

" Призивът ни, в продължение на това, което от 2016 година приказваме, е да има нормалност в политиката. Нормалността минава през разговора, с цел да преодолеем политическата рецесия. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предварителни избори, ние от в този момент би трябвало да създадем изискванията и предпоставките за разговор след следващите ненужни предварителни избори ", сподели Карадайъ

В началото на срещата Карадайъ приветства, това което са създали Българска социалистическа партия, и това, което са чули като поръчка от Бойко Борисов Борисов.

По думите му, когато на партийните конгреси се одобряват решения " в никакъв случай с другите ", в един миг идват и такива обстановки, в които има по-висши цели от партийните, както и по-висши цели в името на страната.

Карадайъ настоя, че разговор с авансово начертани разграничителни линии няма по какъв начин да има. От тази позиция тази среща и тези поръчки, които чуваме в този момент, са едни положителни предпоставки за това, че в интервала до възможните, ненужни предварителни избори, да имаме такова държание, че след тези предварителни избори да имаме опция да преодолеем политическата рецесия, в която се намираме и да има постоянен кабинет, т.е. да има политическа непоклатимост от виновни политически партии и политици, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи. Той регистрира, че политическата рецесия единствено задълбава останалите рецесии, само че не ги взема решение.

Стефан Янев: Диалог и взаимоотношение - това е смисълът на наличието ни в Народното събрание

Лидерът на " Български напредък "   дефинира срещата като значима, само че малко закъсняла, само че " даже да отидем на избори, този разговор е нужен ".

" Всички тук приказваме за разговор, само че към тази дума бих добавил и взаимоотношение, тъй като това е смисълът на нашето наличие в Народното събрание... Без това не сме в положение да предложим решения, едно от тях е съставянето на държавно управление. Ние би трябвало да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се по какъв начин не можем да намерим решение, ние в действителност нямаме причини за пред света, по тази причина приканвам да приказваме за цели, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки. От името на " Български напредък " заявявам, че това е верният метод ", уточни той.

В умозаключение Корнелия Нинова благодари на тримата, само че открои доста значим съгласно нея проблем и заплаха - " парламентарната република се разрушава от непрекъснатите служебни държавни управления и едноличните решения на президента ", настоя тя.

Нинова означи, че поддържат Движение за права и свободи в настояванията им за обективна правосъдна промяна.

" От днешния диалог се вижда, че отиваме на предварителни избори , само че до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е приказвал за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за държавно управление, за болшинство и в случай че има какви решения да правим. Ние през днешния ден явно стопираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още през днешния ден, само че ви благодаря, че сте тук, че приказваме, че умно си споделяме нашите визии, както и разликите ", приключи водачът на Столетницата.

Нинова беше направи поръчка, че в случай че на въпросната среща не бъде реализирано единодушие по целите на левицата, партията няма да продължава с опитите за сформиране на държавно управление.



 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР