Лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена от армията

...
Лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена от армията
Коментари Харесай

Хунтата повдига обвинения за изборни измами

Лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена от армията през февруари, ще бъде упрекната за хипотетични измами, осъществени на изборите през 2020 година, извоювани от нейната партия, заяви Франс прес, като цитира локални медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срещу някогашната лидерка са стартирани голям брой правосъдни процедури. Същото обвиняване ще бъде предявено и на 15 други лица, в това число експрезидента Вин Минт, също арестуван при държавния прелом през февруари. Хунтата оправда потреблението на мощ, като съобщи, че на изборите през ноември 2020 година, извоювани от Националната лига за народна власт на Аун Сан Су Чжи, е имало всеобщи нарушавания. Досега обаче сходни обвинявания не бяха предявени на никого.

Международните наблюдаващи от своя страна дефинираха изборите като свободни и почтени. Новото обвиняване против нобеловата лауреатка беше оповестено ден след освобождението на американския публицист Дани Фенстър, опрощение след шестмесечно задържане. Той беше експулсиран в Съединени американски щати. Седемдесет и шест годишната Аун Сан Су Чжи е под домакински арест от 1 февруари и от юни насам ѝ бяха предявени серия от обвинявания - в това число в корупция, подбуждане към безредици, противозаконен импорт на уокитокита и нарушавания на ограниченията против разпространяването на COVID-19.

Очаква се първата присъда да бъде оповестена на 14 декември и е допустимо да бъде изпратена в пандиза за години. Процесът ѝ се организира зад закрити порти. Превратът през февруари постави завършек на почналия либерален преход. Оттогава военните правят кървави репресии против опозицията. Над 1250 мирни жители бяха убити, близо 7300 са арестувани, съгласно неправителствената организация Асоциация за поддръжка на политическите пандизчии. По нейни данни има и случаи на изтезания, изнасилвания и изтезания без съд.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР