Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията е сезирала

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията е сезирала
Коментари Харесай

БСП е сезирала прокуратурата за съмнения за корупция в 4 министерства на Радев

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че партията е сезирала прокуратурата за подозрения за корупция в четири министерства по време на ръководството на служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев.

Новината идва на фона на обвинявания от страна на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски против Радев за корупция в президентството. за корупция по световния американски закон " Магнитски " през лятото на 2021 година

По-рано Пеевски прикани основния прокурор Борислав Сарафов , основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и ръководителите на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев и на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) Антон Славчев да кажат имат ли данни за корупция в президентството. В понеделник Пеевски насочи и публични въпроси до тези институции.

Сигналите на Българска социалистическа партия са за " злоупотреби с публични поръчки с обществени средства, далавери с парцели ". Те са засягали Министерството на правораздаването, Министерството на електронното ръководство, Министерството на труда и обществената политика и Министерството на стопанската система и промишлеността.

Те са били изпратени то Софийската градска прокуратура, Софийската апелативна прокуратура, някогашния основен прокурор Иван Гешев и сегашния краткотрайно изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

" Сигнализирали сме, задавали сме и питания и за двама регионални шефове - на София и на Хасково ", сподели още Нинова. " Първият сигнал, който сме внесли, е от 23 декември 2022 година, последната тъжба е от 24 януари 2024 година Не сме чакали в този момент Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети ".

Нинова добави, че сигналите не са за съответните хора, които Пеевски загатва, само че всичко това е обвързвано с президентското ръководство.

По-рано Радев отхвърли обвиняванията на Пеевски и сподели, че идва " неизбежна политическа опция " на ръководещите. Нинова дефинира това като " следващия му неверен ход " и сподели, че " не е редно президент, до момента в който е настоящ, да прави партия ".

Радев завоюва първия си президентски мандат през 2020 година с поддръжката на Българска социалистическа партия.

Софийската градска прокуратура към този момент заяви, че ревизира дали има остарели каузи или преписки против хора от обкръжението на президента.

Обвиненията на Пеевски против Радев започнаха преди близо седмица, откакто президентът нападна избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков .

Досега Пеевски два пъти е намеквал обществено за корупционни схеми, свързани с хора, близки до Радев, наричайки ги " касиерите на президента " и " пътя на Копринката ". Той дефинира президентството като " тъмна институция с доста кеш ". От думите му стана ясно, че той засяга най-много секретаря на президента по вътрешна политика Николай Копринков и мъжа на някогашната служебна министърка на спорта Весела Лечева - Сотир Ушев .

Ушев е някогашен шеф на Националния застрахователен институт (НОИ), назначен след това за изпълнителен шеф на организация " Военни клубове и военно-почивно дело ". Лечева е министърка на спорта в първия и втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев , назначени от президента.

В понеделник Радев прикани " способените органи " да извадят цялата информация за сигнали и каузи против Пеевски, които са " на трупчета ".

В понеделник съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява тематиката, като подлага на критика Радев за това, че желае служби, които не са били реформирани, да проверяват умело обвиняванията в корупция. Петков напомни, че предходната година министър председателят Николай Денков предложи промяна на шефа на ДАНС, само че тя беше блокирана от президента. Тогава и сътрудниците на ПП-ДБ в ръководството - ГЕРБ и Движение за права и свободи, за промяна на службите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР