Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщава в парламента, че мигранти,

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщава в парламента, че мигранти,
Коментари Харесай

Пътят на една невярна новина. Как мигранти престъпници, върнати в България, се оказаха български граждани

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова оповестява в Народното събрание, че мигранти, направили тежки закононарушения, са върнати от Германия в България.

Информацията бързо е повторена от „ Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН). И трите обединения стартират да нападат държавното управление. Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също изрича терзания поради случая.

Малко по-късно обаче министърът на вътрешните работи Калин Стоянов идва в Народното събрание, с цел да опровергае изказванията.

Той споделя, че в България в действителност са пристигнали 24 души от Германия. 18 от тях са сирийски жители, получили статут на бежанци, които не са били осъждани. А останалите шестима, които фактически са излежавали присъди за разнообразни закононарушения, са в действителност български жители.

Този сюжет се разигра в рамките единствено на една петъчна заран, до момента в който депутатите задаваха въпроси на министри по време на обичайния парламентарен надзор.

Случката не е изненадваща, а е част от продължителни рецензии на опозицията против държавното управление след по въздух и море в края на 2023 година

От края на март 2024 година ще отпадне контролът на въздушните и морските граници на България с страните от Шенген . Това решение дълго време беше блокирано от Австрия и Нидерландия .

Едно от на тяхното несъгласие и влизането на България в Шенген беше тя да ползва Дъблинския правилник . Според този документ хората, които търсят леговище, би трябвало да получат отбрана в страната от Европейския съюз (ЕС), в която са пристигнали в началото.

За доста мигранти тази първа страна е България. Затова от страна на Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ се появиха от миграционна вълна. Управляващите от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ ги дефинираха.
Какво се случи в петък
В петък, във въпрос към вицепремиерката и министърка на външните работи от ГЕРБ Мария Габриел , Нинова цитира на Баварската държавна работа за леговище и наложително връщане.

В него е записано, че на 8 февруари 2024 година е осъществено „ сполучливо депортиране на нарушители в България “. В документа написа, че 23 души, които е трябвало да изоставен Германия, са отпътували с под наем полет от Мюнхен за София.

Прессъобщението не загатва статута и произхода на върнатите в България хора. В него те не са избрани като мигранти и не написа дали са с българско, или с друго поданство.

Записано е единствено, че 6 от упоменатите 23 души са наказани за ликвидиране, тежка телесна щета, полови закононарушения, пране на пари и други. Останалите не са избрани като нарушители.

От изявлението на Нинова от парламентарната естрада обаче стана ясно, че съгласно нея става въпрос напълно за мигранти нарушители, върнати в България. Тя изтълкува връщането им към следствие от присъединението на България към Шенген и даже упрекна държавното управление, че трансформира България в „ наказателна колония, в която Европа връща нарушители “.

Мария Габриел отговори на Нинова, че ще ревизира информацията, макар че тя се отнася по-скоро до Министерството на вътрешните работи (МВР). След нейното изявление представители на „ Възраждане “ и Има Такъв Народ продължиха изказванията на Нинова и насочиха въпроси и рецензии към Габриел и премиера Николай Денков от ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ назова разказаното от Нинова „ извънредно “ и сподели на Габриел, че не може да „ бягате към Министерство на вътрешните работи, в случай че тези 23-ма не са български жители. Това са мигранти, влезнали през България, нарушители. “

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ също се включи с редица въпроси към Денков, свързани с броя на осъждани мигранти, които са върнати или следва да бъдат върнати в България.

Денков сподели, че тези числа ще бъдат предоставени на депутатите и обществеността в скоро време.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също засегна тематиката в коридорите на Народното събрание. „ Ако това са позволили нашите хора - приказвам Министерство на вътрешните работи, външно, държавното управление - това е неприемливо “, сподели Борисов.

По думите му, в случай че информацията е вярна, тези хора би трябвало неотложно да бъдат пратени в „ Афганистан, Сирия, откъдето са “ или „ да се върнат в Германия, да влезнат в немски затвор и да излежат присъдите си “.
Какво се оказа
Малко по-късно в Народното събрание се появи вътрешният министър Калин Стоянов. Той не беше включен в дневния ред, само че сподели, че идва, с цел да разясни публикуваната информация.

Стоянов сподели, че на 8 февруари в България са пристигнали 24, а не 23 души. 18 от тях са жители на Сирия, а 6 - на България.

Българските жители са изтърпели санкции за отнемане от независимост в Германия. След това са върнати назад в България по силата на съглашение сред двете страни за назад приемане на лични жители от една страна.

„ Шестте лица, за които става въпрос, са български жители, направили са закононарушения в Германия, изтърпели са своите присъди и откакто са освободени от пандиза, те са депортирани в Република България “, сподели Стоянов.

Това обаче не беше задоволително за Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Възраждане “. От изявлението на Стоянов Нинова разбра, че става въпрос не за българи, а за мигранти, на които е даден статут на български жители. Тя настоя да разбере от кои страни идват тези хора.

Стоянов още веднъж повтори, че и шестимата са български жители по генезис. В Българска социалистическа партия отново имаше недоумение и на трибуната излезе Георги Свиленски , който попита за жители „ по рождение - като мен и вас “ ли става въпрос, „ или са афганистанци, които са станали българи по генезис “.

„ Как се споделят - Георги, Иван, Калин? “, попита Свиленски.

Стоянов още веднъж сподели, че това са българи с български имена.

На собствен ред от Има Такъв Народ зададоха различен въпрос - дали измежду 18-те сирийски жители има наказани лица. Вътрешният министър отговори, че те не са осъждани.

Свободна Европа потърси Корнелия Нинова и Тошко Йорданов за коментар, откакто информацията, която те разпространиха, се оказа погрешна. И двамата не подвигнаха телефоните си.

Йорданов обаче отговори посредством есемес, като ни изпрати цитираното от Нинова прессъобщение. В известието си Йорданов прави пояснение, съгласно което става дума за 23 върнати нарушители, т.е. позволява, че нарушители са и сирийските жители. Това опонира на формалната информация от Министерство на вътрешните работи.

През последните месеци представители на трите партии - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " направиха голям брой внушения, че България е застрашена да одобри огромен брой мигранти след частичното си присъединение към Шенген. Промяна обаче няма, тъй като България и до момента беше задължена да приема мигранти, които в началото са били регистрирани в страната съгласно Дъблинския правилник.

За 2023 година, да вземем за пример, поръчките за връщане на мигранти от страни в Европейски Съюз към България е бил 2357. С тях са били върнати общо едвам 564 души.

 Обяснено. Защо няма да дойдат  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР