Споровете около Южнокитайско море и войната в Украйна хвърлят сянка върху срещите на върха на АСЕАН

...
Лидерите от Югоизточна Азия се срещат с висши официални лица
Коментари Харесай

Лидерите от Югоизточна Азия се срещат с висши официални лица от САЩ, Китай и Япония на поредица от срещи на върха в Индонезия в сряда, където на масата ще бъдат обсъждани съперничествата на големите сили и регионалните въпроси от Южнокитайско море до севернокорейските ракети.

10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще проведе отделни срещи на върха с Китай, Япония, Южна Корея, Съединените щати и Канада, предоставяйки арена на големите сили да лобират в блока.

Вицепрезидент на САЩ Камала Харис присъства на мястото на президента Джо Байдън, докато китайският премиер Ли Цян участва вместо президента Си Дзинпин.

„Ние търсим обща основа, като оставяме настрана различията. И двамата имаме безмилостен стремеж към мир“, каза Ли във встъпителните бележки на срещата на върха АСЕАН-Китай.

"Докато се придържаме към правилния път, без значение каква буря може да дойде, сътрудничеството между Китай и АСЕАН ще бъде толкова стабилно, колкото винаги... въпреки всички шансове."< p>Срещите в сряда ще бъдат по-регионални по обхват преди 18-членната среща на върха на Източна Азия в четвъртък, на която ще присъства руският външен министър Сергей Лавров, където се очаква по-широки геополитически въпроси да бъдат на първо място в дневния ред.

„И на двете срещи на върха вицепрезидентът ще подчертае трайния ангажимент на Съединените щати към Индо-Тихоокеанския регион като цяло и към централната роля на АСЕАН конкретно“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери във вторник, използвайки друг термин за Азиатско-тихоокеанския регион.

Японският министър-председател Фумио Кишида и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол също ще присъстват.

Те ще се срещнат с Ли на среща на върха на АСЕАН плюс три, където има спор между Китай и Япония относно изпускането на пречистени отпадъчни води от ядрената централа Фукушима централата може отново да излезе на преден план.

Домакинът Индонезия каза на среща на върха на лидерите на АСЕАН във вторник, че блокът няма да се превърне в посредник за конкуренцията на големи сили, тъй като напрежението между САЩ и Китай продължава да пламва около Тайван, Южнокитайско море и Русия нахлуване в Украйна.

Кръглата маса, включваща Лавров и Харис, ще бъде първата среща на високо ниво между САЩ и Русия след срещата на външните министри в Джакарта през юли, където американски и европейски служители се нахвърлиха срещу висшия дипломат на Москва за конфликта в Украйна.

A Дипломат от Югоизточна Азия, присъстващ на срещите в сряда, каза пред АФП, че ще завършат със съвместни изявления за по-тясно дипломатическо, икономическо и продоволствено сътрудничество между силите и АСЕАН.

Ли трябваше в сряда да посети финансиран от Пекин високоскоростен железопътен проект между Джакарта и яванския град Бандунг, казаха индонезийски официални лица.

„Най-тежки последствия“

Други регионални проблеми, като например изстрелването на балистични ракети от Северна Корея, също се очаква да бъдат на видно място.

Юн Корея, Юн, в интервю за индонезийския вестник Kompas във вторник каза, че ще настоява АСЕАН да „обедини сили“ със Сеул, за да се противопостави на ядрените заплахи на Пхенян.

Мианмар също ще бъде основен въпрос на срещите на високо равнище с Китай - ключов дипломатически съюзник на хунтата.

Във вторник лидерите от Югоизточна Азия осъдиха остро насилието и атаките срещу цивилни в Мианмар, като пряко обвиниха хунтата. Индонезия заяви, че има оскъден напредък по съгласувания мирен план.

Китай също разстрои няколко членове на АСЕАН миналата седмица, когато пусна нова официална карта, претендираща за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море.

Това предизвика остри укори от в целия регион, включително Малайзия, Виетнам и Филипините.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши във вторник предупреди срещу „хегемонистични“ амбиции в оспорвания воден път, като каза, че една погрешна оценка може да има „най-тежките последици за всички нас“.

Дипломатът от Югоизточна Азия, който говори с AFP, каза, че съвместните изявления от срещите ще „съдържат препратки към Южнокитайско море и Мианмар“.

„Предвиждам... лидерите ще избягват обсъждането на конфронтационни въпроси като новата карта на Китай, " Алексиус Джемаду, експерт по външни работи в индонезийския университет Пелита Харапан, каза пред AFP.

"Те няма да рискуват отношенията с големи сили."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР