Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща

...
Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща
Коментари Харесай

Коалиционен съвет днес пробва за обща кандидатура за БНБ. Трифонов отказва да оттегли Каримански

Лидерите от ръководещата коалиция се събират на съвещание през днешния ден. Водеща тематика на диалога ще бъде идният избор на гуверньор на Българска национална банка. Кандидатите за Българска народна банка са двама – ръководителят на ПГ на „ Продължаваме промяната” Андрей Гюров и ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „ Има подобен народ”.

В петък стана ясно, че Каримански е бил застрашен посредством известие на телефона си с текст: „ Откажи се или проблемите ти ще стартират веднага”. Премиерът Кирил Петков разяснява, че случилото се е неприемливо, а изказванието опасност да идва от другия претендент, дефинира като неуместно. Той заяви, че Министерство на вътрешните работи е почнало работа по проблема.

В събота Корнелия Нинова заяви, че Народно събрание на Българска социалистическа партия ще призове съдружните сътрудници да отдръпват двете кандидатури за гуверньор на Българска народна банка. " Управителят на Централната банка не трябва да е човек, излъчен от партиите в Народното събрание, нито да е народен представител. Ще продължим да настояваме за единно предложение на обединението – банкер със сериозен интернационален опит ", сподели Нинова и отхвърли трето име да е обсъждано.

В петък в Народното събрание съпредседателят на „ Демократична България” Христо Иванов сподели, че най-хубавото решение е двете кандидатури за Българска народна банка да бъдат оттеглени.

Според ръководителя на Народното събрание Никола Минчев обединението не е застрашена от раздробяване и изборът на гуверньор няма да докара до нейния край. Ива Митева от Има Такъв Народ бе безапелационна, че Любомир Каримански няма да се откаже от кандидатурата за поста и заяви, че министър председателят Кирил Петков е предложил на Каримански пост, надалеч от България.

По искане на Българска социалистическа партия ще бъде повдигната тематиката за актуализация на държавния бюджет за 2022 година
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР