Лидерите от Г-7 се събират в Италия на тридневна среща,

...
Лидерите от Г-7 се събират в Италия на тридневна среща,
Коментари Харесай

Войните в Украйна и Газа: Водещи теми в дневния ред на срещата на върха на Г-7

Л идерите от Г-7 се събират в Италия на тридневна среща, в която се чака да преобладават тематиките за войните в Украйна и Газа, както и възходящото напрежение в връзките с Китай в сфери като търговията и сигурността , съобщи ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски е поканен да взе участие в срещата на Г-7, която стартира през днешния ден в курорта Борго Еняция на югоизток от град Бари в южната област Пулия.

Това може да бъде последната среща на върха на Г-7 за американския президент Джо Байдън. Тя ще се състои пет месеца преди той да се изправи против своя предходник и сегашен противник в напрегнатите президентски избори в Съединени американски щати - републиканеца Доналд Тръмп.

Европейските водачи също са подложени на вътрешнополитически напън. Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц ще вземат участие, откакто крайнодесните партии реализираха огромни триумфи на изборите за Европейски парламент предишния уикенд.

След 14-годишно ръководство на консерваторите във Англия се чака министър-председателят Риши Сунак да претърпи съкрушително проваляне от опозиционната Лейбъристка партия на парламентарните избори на 4 юли, показва ДПА.

Biden, Zelensky to sign 10-year U.S.-Ukraine security deal at G-7 summit - The Washington Post
— James Tobyne (任翔) (@JamesTobyne)
Украйна ще бъде преди всичко в дневния ред на срещата на развитите индустриални демокрации в света: Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати. Европейският съюз също взе участие.

Киев може да чака да получи нов голям пакет от помощи от Г-7 за защитата си против Русия. Лидерите ще се спогодят да финансират заем от 50 милиарда $ за Украйна с лихвите от замразени съветски държавни активи. Голямата част от замразените активи, към 210 милиарда евро, се намира в Европейския съюз. Парите на Русия генерират милиарди доходи от лихви всяка година.

След месеци на договаряния Байдън и Зеленски ще подпишат в границите на срещата на върха на Г-7 и двустранно съглашение за сигурност сред Съединени американски щати и Украйна, оповестиха от Белия дом.

Освен Зеленски на диалозите в Италия ще участват и водачите на Турция, Бразилия и Индия. Папа Франциск ще бъде първият лидер на Римокатолическата черква, който взе участие в среща на високо ниво на Г-7. Той е поканен да приказва за заплахите, които поражда изкуствения разсъдък.

Очаква се английският министър-председател Риши Сунак да разгласи на срещата на Г-7 подкрепяне на двустранна основа за Украйна на стойност от към 242 милиона лири (309,69 млн. долара). Средствата са предопределени за посрещане на най-неотложните потребности на източноевропейската страна в сфери като филантропичната и енергийната. Това заяви канцеларията на английския министър председател, представена от Ройтерс.

" Трябва да бъдем решителни и изобретателни в напъните си да подпомогнем Украйна и да прекратим противозаконната война на Путин в този сериозен миг ", сподели Сунак в навечерието на започващата през днешния ден среща на Групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7) в Италия.

Сред другите тематики са връзките с Африка и миграцията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР