Лидерите от Г-7 призоваха днес Китай да подкрепи принципа на

...
Лидерите от Г-7 призоваха днес Китай да подкрепи принципа на
Коментари Харесай

Г-7 призова Китай да окаже натиск върху Русия да спре инвазията в Украйна

Лидерите от Г-7 приканиха през днешния ден Китай да поддържа правилото на спокойно споразумяване на разногласията, като окаже напън върху Русия да спре своята инвазия в Украйна , съобщи Ройтерс.

В официално съобщение в края на тридневната среща на върха на Г-7 в баварските Алпи водачите също по този начин настояха Пекин да се откаже от своите " експанзивни морски искания " в Южнокитайско море.

Те обявиха, че са мощно разтревожени от обстановката с човешките права в Китай и че се съветват за разбиране на взаимни подходи за справяне с провокациите, пораждани от непазарните стопански политики.

Лидерите от Г-7 се споразумяха да подсилят отбраната на своите страни от задгранична дезинформация и хакерски атаки, в това число закани от Русия.

" Ние се ангажираме също още повече да укрепим нашата вътрешна сигурност поради транснационалните закани, включително идващите от Русия и други властнически режими ", беше посочено в официалното съобщение.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че западните наказания против Русия ще спрат, когато съветският президент Владимир Путин одобри, че проектите му в Украйна няма да съумеят.

" Всички наказания, които наложихме поради Крим, към момента са в действие. Всички наказания, които наложихме поради подклаждания от Русия протест в Донбас, към момента са в действие. И същото ще важи за взетите в този момент решения, които са доста по-сериозни ", съобщи той.



" Има единствено един излаз: Путин да одобри, че проектите му в Украйна няма да съумеят “
, сподели Шолц на заключителната конференция на срещата на Г-7.
Според него възобновяване на Украйна изисква спомагателни средства, като за това е нужна помощна стратегия, сходна на проекта " Маршал " след Втората международна война.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Русия има една цел – капитулацията на Украйна. " Сега е ясно, че нападението на Русия против територията на Украйна има една цел – капитулацията на Украйна ", сподели той. По думите му " Русия не може и не би трябвало да завоюва " войната в Украйна.

Макрон съобщи, че страните от Г-7 ще поддържат Украйна и ще запазят глобите против Русия " колкото е належащо и с нужната активност. Според него " не Западът се опълчва на останалия свят, а лагерът на мира против този на войната ".

Лидерите от групата на седемте най-богати демокрации обявиха, че ще проучат широкообхватни ограничения, с цел да лимитират приходите на Русия от петролни продажби, с които се финансира войната в Украйна, показва Асошиейтед прес.

На своята среща те заеха единна позиция в поддръжка на Украйна и се ангажираха да отделят 29,5 милиарда $ в нейна поддръжка тази година, наред с предоставените до момента на Киев 60 милиарда $, откогато Русия анексира Крим през 2014 година

От форума на Г-7 в Германия водачите ще заминат напряко за срещата на върха на НАТО в Мадрид, където централна тематика още веднъж ще бъдат последствията от съветското навлизане в Украйна. Всички страни от Групата на седемте с изключение на Япония са членки на алианса, а японският министър-председател Фумио Кишида е поканен в испанската столица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР