Лидерите на военната хунта в Нигер обвиняват Франция, че планира

...
Лидерите на военната хунта в Нигер обвиняват Франция, че планира
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер спря износа на уран за Франция, обвини Париж, че планира военна намеса

Лидерите на военната хунта в Нигер упрекват Франция, че възнамерява военна намеса в страната, написа в заглавие английският в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Превратаджиите настояват, че Париж желае да върне сваления от власт президент Мохамед Базум на фона на възходящо напрежение в района.

Хунтата сподели по националната телевизия, че Франция търси „ способи и средства за военна интервенция в Нигер “ и е провела среща с шеф щаба на националната армия на Нигер „ за приемане на нужното политическо и военно позволение “.

Френската външна министърка Катрин Колона отхвърли всевъзможни хипотетични планове за военна интервенция в западноафриканската страна, показва английското издание. „ Това не е правилно “, сподели тя нощес пред телевизия Бе Еф Ем и добави, че към момента е допустимо демократично определеният президент на Нигер да бъде върнат на власт. „ И това е належащо, тъй като дестабилизацията е рискова за Нигер и за неговите съседи “, сподели Колона.

Буркина Фасо и Мали предизвестиха, че ще считат възможна военна намеса в Нигер за „ оповестяване на война " против тях, написа в заглавие в. „ Монд ".

Ден откакто на среща в нигерийската столица Абуджа водачите на страните от Западна Африка заплашиха да употребяват мощ, в случай че до седмица демократично определеният президент не бъде възобновен на власт, двете държавни управления, пристигнали на власт след държавен прелом, предизвестиха в общо изявлениие, че " всяка военна интервенция против Нигер ще е равносилна на оповестяване на война против Буркина Фасо и Мали “,

От своя страна Европейският съюз осъди през вчерашния ден ареста от военната хунта в Нигер на министри от сваленото държавно управление и изиска незабавното им освобождение, отбелязва френското издание.

„ Европейски Съюз осъжда продължаващите арести на министри и висши чиновници от държавното управление на президента Мохамед Базум от пучистите в Нигер “, сподели висшият представител по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в обществената платформа „ Екс " (бившия „ Туитър " ).

„ Призоваваме за незабавното им освобождение “, добави шефът на европейската дипломация.

Нигерската Партия за народна власт и социализъм осъди „ голословните арести " на четирима министри - на вътрешните работи, петрола, мините и превоза - както и на ръководителя на националния си изпълнителен комитет.

Превратът в Нигер слага в центъра на вниманието урановите мини в страната, гласи заглавие във в. „ Вашингтон пост ".

Генералите, направили преврата, наподобява нямат желание да отстъпват, макар че надалеч не е ясно дали целият боен уред на Нигер стои изцяло зад пуча, отбелязва американското издание.

През уикенда поддръжници на хунтата стачкуваха пред френското посолство в столицата Ниамей, хвърляха камъни по комплекса и се пробваха да го подпалят, преди да бъдат разпръснати от силите за сигурност. Някои развяваха съветски флагове или носеха плакати с текст в поддръжка на съветския президент Владимир Путин.

На фона на ескалиращата антифренска изразителност хунтата разгласи, че стопира износа на уран за Франция. Радиоактивната руда заема главно място в износа на Нигер, показва вестникът.

Нигер е седмият по величина производител на уран в света, има най-висококачествените уранови руди в Африка и е един от главните експортьори на уран за Европа. Франция, някогашният колониален държател на страната, е главен вносител на нигерски уран, който служи за зареждането на многочислените френски атомни електроцентрали.

Френското външно министерство уточни през вчерашния ден, че спадът на вноса на нигерски уран ще има минимално влияние, защото „ нашите доставки са извънредно диверсифицирани “.

Някои анализатори обаче допускат, че рецесията може да има лавинообразен резултат, принуждавайки европейските държавни управления да преразгледат по-нататъшните наказателни дейности против Русия, един от най-големите експортьори на уран в света. „ Това може да има последици на равнище Европейски Съюз. Уранът – и атомната сила като цяло – към момента не са обект на наказания “, сподели Фук-Вин Нгуен, енергиен специалист в института „ Жак Делор " в Париж, пред американското издание „ Политико ".

„ Ако обстановката в Нигер обаче се утежни, това сигурно ще усложни приемането на наказания за съветския уран в кратковременен проект “, добави анализаторът.

Сега, поради несигурността на момента, нови въпроси витаят към урановата промишленост на Нигер, показва американският вестник. Какво ще стане с ползите на Франция? Ще реализиран ли други страни - основно Русия - вероятно съглашение с хунтата и ще получат ли концесии за създаване на естествените запаси на Нигер? Преди преврата Нигер към този момент проучваше благоприятни условия за енергийни вложения, в това число създаването на нова уранова мина взаимно с Китай, напомня изданието.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР