Лидерите на управляващата коалиция в Румъния обявиха снощи, че всички

...
Лидерите на управляващата коалиция в Румъния обявиха снощи, че всички
Коментари Харесай

От 1 януари 2023 г. Румъния увеличава пенсиите с 12,5%

Лидерите на ръководещата коалиция в Румъния оповестиха нощес, че всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 януари 2023 година с 12,5 %, оповестява Аджерпрес.

Председателят на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку уточни, че след нарастването пенсионният пункт, въз основата на който се пресмятат пенсиите, ще доближи 1784 леи (еврото се разменя за 4,94 леи), както и че ще продължи поддръжката към пенсионерите с пенсии под 3000 леи.

" През последните седмици се говореше доста за проценти и числа, само че по-малко за живота на хората. За СДП в никакъв случай не е ставало дума за числа и проценти, а за хората и за това от какво имат потребност. Като цяло ще предложим обществен пакет в размер на 26,65 милиарда леи - " Подкрепа за Румъния ". Сметнахме, че всяка категория би трябвало да бъде подкрепена по друг метод, а поддръжката от страна на страната би трябвало да отиде в по-голяма степен при тези, които усещат най-силно резултатите на икономическата рецесия. И тук имам поради както дейните лица - работещите с минималната заплата - посредством нарастване на минималната заплата на 3000 леи (от които 200 леи са необлагаеми), по този начин и тези, които са работили цялостен живот и все пак в този момент имат дребни пенсии ", уточни водачът на най-голямата партия в обединението.

Той добави, че строителният бранш ще продължи да бъде насърчаван, по тази причина минималната заплата в този бранш ще нарасне на 4000 леи със опазване на актуалните данъчни облекчения.

" От 1 януари всички пенсии ще бъдат увеличени с 12,5 %, надлежно пенсионният пункт ще бъде 1784 леи. Същевременно ще продължи отпущането на помощ на пенсионерите с пенсии под 3000 леи по следния метод: 1000 леи за пенсиите до 1500 леи, 800 леи за пенсиите до 2000 леи и 600 леи за тези до 3000 леи. Тази помощ ще бъде разграничена на два транша в течение на 2023 година ", изясни Чолаку.

Той сподели още, че ще бъде отпусната помощ от 1400 леи, разграничена на два шестмесечни транша, за заплащане на сметките за сила на пенсионерите на възраст над 60 години, които имат пенсии под 2000 леи.

" Освен това лицата с приходи до 1700 леи ще получават ваучери за храна на стойност 250 леи един път на два месеца през цялата 2023 година Що се отнася до закрилата на лицата с увреждания, ще се отпусне 13-то обезщетение. Същевременно ще се актуализира с равнището на инфлацията компенсацията за ветераните и вдовиците от войната - тези компенсации бяха замразени от 2018 година, като нарастването е към 30 %. От 1 януари 2023 година отпусканите от страната детски надбавки ще бъдат индексирани с равнището на инфлацията ", уточни още водачът на социалдемократите.

Съобщението за плануваните ограничения беше доказано и от премиера Николае Чука, който е водач на Национално-либералната партия (НЛП).

" Периодът, през който прекосяваме, е белязан от голям брой рецесии в международен проект и би трябвало да осигурим намаляване на резултатите, провокирани от високата инфлация ", уточни той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР