Лидерите на страните от НАТО се срещат в голф клуб

...
Лидерите на страните от НАТО се срещат в голф клуб
Коментари Харесай

Reuters: „Мозъчно мъртвите“ и „длъжниците“ се срещнаха на върха на НАТО и надделя разделението

Лидерите на страните от НАТО се срещат в голф клуб край Лондон в сряда за остра среща на върха даже по стандартите на ерата на Тръмп, като задачата им е да разрешат разликите си към военните разноски, бъдещите закани, в това число Китай и ролята на Турция в Алианса. Това написа Reuters.

Лидерите организираха предварителни двустранни срещи в Лондон във вторник, по време на които на повърхността излязоха огромни разлики. Тръмп, който в предишното разгласи, че НАТО е остаряло, разкритикува остро Макрон за мненията му предишния месец по отношение на стратегическата „ мозъчна гибел “ на НАТО.

Макрон обаче настоя на своето, като късно във вторник написа в „ Туитър “, че е значимо водачите да разискват въпросите намерено, в случай че желаят да намерят решения.

„ Моите изказвания за НАТО провокираха някои реакции. Стоя зад тях “, съобщи френският президент и добави: „ Това е задължение, което споделяме, не може да влагаме пари и да плащаме с животите на нашите бойци без да сме си изяснили фундаментите, на които би трябвало да се основава НАТО “.

Едно от главните недоволства на Макрон е, че Турция, член на НАТО от 1952 година и сериозен съдружник в Близкия изток, все по-често работи по свободен метод, извършвайки нахлувания в Сирия, вдигайки оръжие против сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “ (ОНС/YPG), които бяха съдружници на Западните сили против Ислямска страна и купуват от Русия система за противоракетна защита С-400.

Турският президент отговори, като съобщи, че ще се опълчи на проектите на НАТО за отбрана на балтийските страни и Полша от Русия, в случай че Алиансът не признае Общински народен съвет за терористична формация.

Пристигайки за събирането в имение от XVIII век, което в миналото е било хазаин на състезание по голф, извоювано от Тайгър Уудс, естонският министър председател Юри Ратас - чиято страна зависи от НАТО за щита против Русия - съобщи, че е убеден, че съюзът може да преодолее разликите, прецизира Фокус.

„ НАТО е мощен. Възпирането на НАТО е 100% надеждно “, сподели той и добави: „ Трансатлантическото... съдействието е крайъгълен камък за нас, за нашата сигурност и за двете страни на Атлантическия океан “.

Във вторник Тръмп, който от дълго време упреква европейските съдружници, че се употребяват от поддръжката на американската суперсила без да поемат своята част от разноските, разказа съдружниците, които заплащат по-малко от предстоящото, като „ длъжници “.

На срещата на високо ниво се чака Европа, Турция и Канада да обещаят, че до 2024 година ще усилят групово разноските си за защита до 400 милиарда $.

Франция и Германия, като съществени европейски членове, желаят алиансът да обмисли по-голяма роля в Близкия изток и вероятно в Африка. Те се стремят да завоюват поддръжка за основаване на група „ мъдреци “, която да изготви проекти за промени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР