Лидерите на страните от Г-7 се събират днес за двудневна

...
Лидерите на страните от Г-7 се събират днес за двудневна
Коментари Харесай

Започва срещата на върха на страните от Г-7

Лидерите на страните от Г-7 се събират през днешния ден за двудневна среща на върха.

Разговорите ще се проведат на фона на въведените от Вашингтон мита за импорт на алуминий и стомана от Европейски Съюз и Канада, а упованията са за сложни договаряния сред американския президент Доналд Тръмп и останалите държавни ръководители.

Икономически напредък, равнопоставеност сред половете, сигурност, климатичните промени и специалностите на бъдещето - това са тематиките, които се чака да обсъдят водачите на седемте най-големи стопански системи в света през днешния ден и на следващия ден, съобщи Българска национална телевизия.

Домакинът Джъстин Трюдо посреща президентите и министър председателите на Англия, Германия, Италия, Съединени американски щати, Франция, Япония, както и европейските водачи Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Но упованията са още в първите часове на форума, форматът да бъде " Тръмп против всички ".

Още при идването си в Канада, френският президент Еманюел Макрон даде поръчка, че няма да толерира дейностите на американския си сътрудник и призна, че чака сложни диалози с него. 

" Бях доста общителен, демонстрирах нужното почитание, само че съм задължен да работя в полза на Канада ", сподели Трюдо. 

" Длъжни сме макар събитията, да се опитаме да запазим положителния звук, да проведем продуктивни диалози и да създадем всичко допустимо разговорът със Съединените щати да продължи. Но незачитането на интернационалните търговски съглашения от страна на Вашингтон, е неприемливо ", уточни Макрон.

Двустранни срещи се чакат и сред Тереза Мей и всички водачи, като се изключи Тръмп. Самият той пък ще напусне форума още рано на следващия ден сутринта, с цел да замине за Сингапур, където ще се готви за историческите си диалози с водача на Северна Корея Ким Чен-ун.

Междувременно, както на всеки конгрес на високо ниво, стотици стачкуващи се събраха в Квебек на митинг, с цел да изкажат недоволството си против водачите. Протестиращите настояха тематиката за климатичните промени да бъде във фокуса на диалозите, както и за преустановяване на военните дейности по света. 

10 000 служители на реда и военни ще се грижат за сигурността по време на форума, предават още интернационалните медии. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР