Лидерите на страните от Г-7 се договориха днес в японския

...
Лидерите на страните от Г-7 се договориха днес в японския
Коментари Харесай

Г-7 засилва санкциите срещу Русия и обеща военна и финансова подкрепа на Украйна

Лидерите на страните от Г-7 се договориха през днешния ден в японския град Хирошима да затегнат глобите против Русия и се ангажираха с финансова поддръжка за Украйна, съобщи Ройтерс.

Очаква се водачите на Групата на седемте да се занимават и с въпроса за възходящото напрежение сред техните стопански системи и Китай по време на срещата им на върха, която ще продължи до неделя. Длъжностни лица обявиха, че украинският президент Володимир Зеленски ще участва на форума персонално през уикенда.

Съвместното изказване на водачите на Голямата седморка гласи, че съществуващите ограничения против Русия ще бъдат разширени и опциите за всевъзможен тип експорт, който може да може да помогне на тази страна в нейната й война против Украйна, ще бъдат лимитирани в страните от Г-7.

" Това включва експорт на промишлени машини, принадлежности и други технологии, които Русия употребява, с цел да възвърне военната си техника ", гласи взаимното изказване, в което се добавя, че ще бъдат положени старания да продължи ограничението на приходите на Русия от търговията й с метали и диаманти.

На фона на доказателствата, че съществуващите наказания са отслабени от благоприятни условия за заобикалянето им, водачите от Г-7 обявиха, че групата беседва с страни, през които попадащите под ограничавания артикули, услуги или технологии от Г-7 биха могли да стигнат до Русия.

" Отбелязваме и насърчаваме уговорките, поети от тези страни, да подсигуряват, че нашите ограничения не се заобикалят и имат упования резултат ", обявиха те, без да посочват страните поименно.

Търговските данни на Германия демонстрират, че износът ѝ към страни, граничещи с Русия, внезапно се е нараснал, което подхранва опасенията за реекспорт на артикули от прилежащите на Русия страни, показва Ройтерс. 

Групата на седемте богати демокрации удостовери осъждането си на съветската експанзия и даде обещание по-нататъшна поддръжка за Украйна под формата на военна помощ и финансова поддръжка за разрушената й от войната стопанска система през тази и идната година.

Членовете на Г-7 - Съединени американски щати, Япония, Германия, Англия, Франция, Канада и Италия - също се чака да обсъдят тактика за спора в Украйна, който не демонстрира признаци на намаляване.

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че е избрал Хирошима за място на срещата на върха, с цел да насочи вниманието към контрола на въоръженията .

Зеленски ще участва в неделя на срещата на върха на Г-7, оповестиха двама чиновници, участващи в нея. Олексий Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и защита на Украйна, съобщи по държавната телевизия, че присъединяване на Зеленски в Хирошима е " безусловно належащо, с цел да защитим нашите ползи " .

След като се трансфораха в най-богатите страни в света след Втората международна война, демокрациите от Г-7 се сблъскват с все по-големи провокации, като възхода на Китай и непредсказуемата Русия, показва Ройтерс.

Очаква се водачите да създадат изказване с " раздел особено за Китай ", в което ще бъдат изброени въпроси, включващи " икономическа насила и други форми на държание ", съобщи американски чиновник. Те са фокусирани върху това по какъв начин да предупредят втората по величина стопанска система в света против това, което те възприемат като опасност за международните доставки и икономическата сигурност, без да отчуждават този мощен и значим търговски сътрудник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР