Лидерите на страните от Г-7 пристигат днес в японския град

...
Лидерите на страните от Г-7 пристигат днес в японския град
Коментари Харесай

Срещата на Г-7 в Хирошима: Какъв е дневният ред и кой вече е пристигнал?

Лидерите на страните от Г-7 идват през днешния ден в японския град Хирошима, който е знак на мира , с цел да обсъдят усилването на глобите против Русия и по какъв начин да се противодейства на практиките на Китай, включващи " икономическа насила ".

Японският министър председател Фумио Кишида ще бъде хазаин на срещата , която стартира през днешния ден и завършва в неделя. Лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Канада) ще се опитат да показват обединен фронт във връзка с Русия и Китай, само че също по този начин и по други стратегически въпроси.  Президентът на Володимир Зеленски ще взе участие в срещата на Г-7 чрез видеоконферентна връзка.

Нахлуването на съветските сили в Украйна ще бъде съществена тематика в дневния ред на срещата , като са планувани " полемики за обстановката на бойното поле ", съобщи съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Според Съливан полемиките ще се концентрират върху усилването на глобите против Москва, които доведоха до стесняване на съветската стопанска система през първото тримесечие на тази година. Той сподели още, че водачите ще обсъдят битката против заобикалянето на глобите, което разрешава на съветския президент Владимир Путин да продължава да финансира военната си акция.

Очаква се също Г-7 да посвети огромна част от полемиките си на Китай и изключително на това каква да бъде отбраната против възможен стопански шантаж от страна на Пекин – обмисля се диверсификация на производството на веригите за доставки, защото китайското държавно управление сподели, че е склонно да прибягва до механизми за възпрепятстване на търговията.

Според Съливан водачите от Г-7 се чака да разкритикуват тези практики на " икономическа насила " и да се опитат да преодолеят трансатлантическите различия във връзка с Китай. Европейските страни обаче, в частност Франция и Германия, държат на гаранции, че елиминирането на рисковете не значи разкъсване на връзките с Китай, който е един от най-големите пазари в света.

Лидерите на страните от Г-7 ще обсъдят и по какъв начин да проследят търговията с съветски диаманти за налагане на ограничавания на по-късен стадий, съобщи чиновник на Европейски Съюз, представен от Ройтерс. Представителят на Европейски Съюз уточни, че на този стадий няма да има съглашение за рестриктивните мерки, само че в това време изрази увереност, че ще бъде контрактуван правилото, въз основа на който ще бъде подписано то.

Хирошима вкара широкообхватни ограничения за сигурност в подготовка за срещата на върха на страните от Г-7 заради засилените опасения за сигурността след неотдавнашните набези против сегашния японски министър председател Фумио Кишида и убийството на някогашния министър-председател Шиндзо Абе, съобщи Киодо.

Атмосферата в града в Западна Япония е напрегната. По улиците патрулират чиновници на реда от цялата страна, а местата, на които ще се проведат срещите, са заградени. Градският превоз е спрян или доста разводнен. Патрули както в центъра, по този начин и с лодки по реката към Мемориалния парк на мира и периметъра му, наблюдават за сигурността. Паркът е заварден с ограда, висока 1,8 метра. По време на провеждането на срещата ще бъдат мобилизирани близо 24 000 чиновници по сигурността.

Сред затворените за необятната общност места е Мемориалния парк на мира в Хирошима, който се чака да бъде посетен от високопоставените водачи . Остров Мияджима наоколо до Хирошима, където се намира храмът Ицукушима, включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, също беше затворен за гости.

Световните организации предадоха, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент е дошъл в Хирошима за присъединяване си в срещата . Самолетът на Байдън " Еър форс 1 " е  кацнал в американската военна база Ивакуни, на към 40 километра в Хирошима. Оттам Байдън се е отправил към Хирошима, където довечера локално време ще има двустранна среща с японския министър председател Фумио Кишида.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Байдън няма проекти да се извинява от името на Съединени американски щати за потреблението на атомната бомба в Хирошима през 1945 година , съобщи Киодо. В качеството си на един от водачите на Г-7 Байдън ще отдаде респект по едно и също време и на историята, и на японския министър председател Фумио Кишида, който съставлява Хирошима като народен представител, добави Съливан.

Байдън е вторият настоящ президент на Съединени американски щати след Барак Обама, който посещава Хирошима.

Броени часове откакто немският канцлер Олаф Шолц се завърнал от Исландия, където взе участие в първата среща на върха на Съвета на Европа за последните 18 години, той също се отправил към Хирошима. Шолц останал в Берлин единствено за шест часа, откакто се завърнал от срещата на върха в Рейкявик, която беше отдадена на войната в Украйна.

Това е първата публична обиколка в чужбина, на която канцлерът е придружаван от своята брачна половинка Брита Ернст. Снощи двамата се качиха на борда на държавния аероплан във военната част на летище Берлин-Бранденбург.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР