Лидерите на страните от Европейския съюз трябва да постигнат съгласие

...
Лидерите на страните от Европейския съюз трябва да постигнат съгласие
Коментари Харесай

Отбрана и конкурентоспособност - акценти в новия стратегически дневен ред на ЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз би трябвало да реализират единодушие през днешния ден по отношение на стратегическия курс на Европейски Съюз и хората, които ще ръководят неговите институции през идващите пет години, оповестява " Ройтерс ".

Специален акцент ще бъде подложен върху подпомагането на Украйна да отблъсне Русия и укрепването на защитата на самия Европейски Съюз.

Лидерите на 27-те страни членки би трябвало да стартират двудневната си среща на върха с с украинския президент Володимир Зеленски, с цел да показват поддръжката си за страната, която се бори с съветската инвазия към този момент трета година.

Те ще повторят уговорката си да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, ще подчертаят, че " Русия не би трябвало да надвива " и че Украйна би трябвало да си върне анексираната от Москва земя.
 Европейците желаят Европейски Съюз да стане по-силен и по-независим
Европейците желаят Европейски Съюз да стане по-силен и по-независим

34% от запитаните българи считат, че главен приоритет на Европейски Съюз би трябвало да бъде стопанската система

От проектозаключения, готови за срещата на върха, излиза наяве и че евролидерите ще изискат от институциите на Европейски Съюз да разработят детайлности за заем в размер на 50 милиарда евро за Украйна, който ще бъде обслужван от замразени на Запад след началото на военния спор.

Войната в Украйна разкри неподготвеността на Европейски Съюз за спор. Съюзът изпитва компликации да достави Киев с задоволително оръжия против Русия, което провокира апели за повече съгласуваност на отбранителните системи на Европейски Съюз и вложения в отбранителната промишленост.

Полша, Литва, Латвия и Естония през вчерашния ден приканиха Европейския съюз да построи, с цел да отбрани територията си от военни закани и други враждебни действия от страна на Москва.

Инвестициите в защитата би трябвало да бъдат част от " стратегическата стратегия " на Европейски Съюз , която водачите се стремят да договорят на срещата на върха - документ, който насочва институциите на Европейски Съюз върху какво европейските държавни управления желаят да се съсредоточат по време на техния мандат 2024-2029 година

Освен защитата, планът на стратегически дневен ред приканва за повишение на конкурентоспособността на Европейски Съюз , с цел да устои по-добре на икономическия напън от Китай и Съединените щати, както и за подготовка на блока за разширение, което ще включва Украйна, Молдова и Западните Балкани.
 Четири страни желаят отбранителна линия по границата с Русия и Беларус
Четири страни желаят отбранителна линия по границата с Русия и Беларус

Полша, Литва, Латвия и Естония желаят отбрана от военни и хибридни закани

Целта на дневния ред е да се помогне на идващия началник на Европейската комисия, който би трябвало да встъпи в служба през октомври, да приготви работна стратегия. Очаква се 27-те евролидери да предлагат като ръководител на Европейска комисия.

Като част от пакет, контрактуван от три проевропейски центристки политически групи, някогашният португалски министър председател Антониу Коща ще ръководи Европейския съвет на водачите на Европейски Съюз, а естонският министър председател Кая Калас ще бъде началник на външната политика.

Трите групи - дясноцентристка, лявоцентристка и либерали - имат нужното болшинство, с цел да бъде пакетът утвърден на срещата на върха. Все още обаче може да има известна опозиция - и унгарският министър председател Виктор Орбан са сериозни към съглашението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР