Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят на срещата

...
Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят на срещата
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС съгласни за съвместно закупуване на газ

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят на срещата си на върха по-късно тази седмица взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима, оповестява Ройтерс. Нахлуването на Русия в Украйна докара до рекордно високи енергийни цени и накара Европейски Съюз да обмисли ограничения за понижаване използването на съветски газ тази година.

Според проектоизявление от срещата на 24-25 март, с което Ройтерс разполага, водачите на Европейски Съюз одобряват „ предвид на идната зима страните членки и Европейската комисия да работят незабавно дружно за взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ (LNG) и водород “.

Брюксел съобщи, че ще помогне на страните да стартират взаимно изкупуване на газ тази година и се чака тази седмица да предложи правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди всяка една последваща зима. Газовите складове в Европейски Съюз сега са запълнени на 26% от потенциала, показва Ройтерс.

В проектодекларацията също по този начин се показва, че страните от Европейски Съюз са се споразумели да координират ограниченията за запълване на газохранилизащата и да стартират да го вършат „ допустимо най-скоро “.

Европейските водачи също по този начин ще обмислят нови ограничения за намаляване на отрицателното влияние върху потребителите от покачващите се цени на силата и ще обсъдят по какъв начин евентуално „ да усъвършенстват “ действието на енергийните пазари. Те ще изискат от Комисията да предприеме „ нужни начинания “ за това.

Европейските цени на газа започнаха да се покачват през месеците още преди съветската инвазия в Украйна, което накара държавните управления да харчат милиарди за данъчни облекчения и дотации, с цел да предпазят жителите от повишените разноски.

Намирането на общ отговор в границите на Европейски Съюз, обаче, се оказа мъчно. Страните от Европейски Съюз носят значително отговорност за своите национални енергийни политики и към момента няма единодушие дали са нужни дейности в целия съюз за усмиряване на цените. Испания, Белгия, Португалия, Италия и Гърция са измежду тези, които приканват за интервенция на европейските енергийни пазари, с цел да се ограничи цените или да се отдели цената на електрическата енергия от растящата цена на газа.

Други страни, в това число Германия, Нидерландия и Дания, пък се опълчват на намесата на пазара и предизвестяват за причиняване на разстройства на енергийните пазари, което може да подкопае вложенията в чиста сила.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР