Лидерите на страните от ЕС ще се срещнат утре в

...
Лидерите на страните от ЕС ще се срещнат утре в
Коментари Харесай

ЕС се готви да бъде съюз от 27 страни

Лидерите на страните от Европейски Съюз ще се срещнат на следващия ден в румънския град Сибиу, с цел да обсъдят "стратегическия си дневен ред " за идващите пет години и да открият конкуренцията на кандидатите за високи европейски постове.

Петнайсетина дни преди европейските избори държавните и държавни ръководители ще се стремят да показват единение на страните членки. Освен това те ще заобикалят да приказват за напускането на Англия, което беше водеща тематика на доста от последните им срещи на върха.

"Има групова воля да не се приказва за Брекзит ", чийто краен период беше отсрочен за 31 октомври, и да се "върнем към европейския дневен ред ", изясни френското президентство.

Избраната дата - 9 май - е годишнината от декларацията, произнесена от французина Робер Шуман през 1950 година, с която той предлага основаването на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС), предшественичката на Европейски Съюз.

В дребният планински трансилвански град този четвъртък 27-те страни ще се задоволят по-скромно с приемане на "10 целта " в къса декларация. Те бяха иронично наречени от европейски посланик "десетте заповеди ".

Тези водещи правила се чака да включват обещанието да се пази една обединена Европа "от Изток до Запад и от Север до Юг ", чиито членки ще бъдат постоянно "солидарни между тях при положение на потребност ".

Наследник на Юнкер

Някои водачи ще наблегнат на съответни тематики, като Еманюел Макрон, който ще сложи акцента върху околната среда. Франция, дружно с коалиция от седем други страни, ще пледира да се сложи като цел до 2050 година да бъде реализирано нулево чисто ниво на въглеродни излъчвания на европейско ниво.

Това няма да бъде "среща на върха, на която се вземат изключителни решения ", а ще послужи за въведение за подготвянето на "нова стратегическа стратегия на Европейски Съюз до 2024 година ", която би трябвало да бъде завършена през идните седмици, съгласно почитан европейски представител.

"Но е много мъчно да се дискутира бъдещата стратегическа стратегия без да се засегне въпросът за промяната на водачите на институциите ", призна той.

Неформалната среща на високо ниво в Сибиу би трябвало да разреши и да се сложи началото на конкуренцията за управителните постове, която ще започва с тази за Европейския парламент на изборите, планувани от 23 до 26 май.

Но въпросът, който занимава най-вече духовете, е за заместника на Жан-Клод Юнкер отпред на Европейската комисия. Тази тематика към този момент докара до борби.

Изборът на новия началник на изпълнителната власт в Брюксел ще бъде изработен посредством гласоподаване в Европейския парламент, който държи той непременно да бъде определен още веднъж всред водачите, посочени от другите политически фамилии за европейските избори.

"Шпиценкандидат "

Това към този момент се случи през 2014 година с Юнкер, който беше водач (Шпиценкандидат, съгласно постоянно потребления немски термин) на консерваторите от ЕНП, спечелили европейските избори.

Но изборът на претендент, който ще бъде препоръчан за гласоподаване в Европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, сплотяваща водачите на страните членки, които отхвърлят, с Еманюел Макрон отпред, да обещаят, че ще го посочат измежду един от съревноваващите се "шпиценкандидати ".

Очаква се в Сибиу ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск да "информира водачите за метода, по който счита да провежда процеса на номиниране на бъдещите ръководители на институциите на Европейски Съюз ", изясни европейски източник.

Освен за началник на Комисията, номинации ще има по-късно и за ръководител на Европейския съвет, на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на ръководителя на европейската дипломация.

През 2014 година "бяха нужни три срещи на високо ниво и три месеца, с цел да се реши " кой ще заеме най-важните постове, напомня европейски представител.

Няколко източника показаха, че кардиналното решение за осъществяване на среща на върха на Европейски Съюз на 28 май към този момент е на практика взето, с цел да може управителните постове да бъдат разисквани в светлината на резултатите от европейските избори.

Очаква се също на срещата на върха в Сибиу да се състоят няколко двустранни срещи, сходни на плануваната сред Доналд Туск и унгарския министър председател Виктор Орбан.

Орбан, чиято партия е със замразено участие в ЕНП поради рецензиите й против Брюксел, разгласи в понеделник, че отдръпва поддръжката си за германеца Манфред Вебер, претендента на консервативното си политическо семейство за ръководител на Комисията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР